Mariedahls spinneri

Verksamheten på Mariedahls pappersbruk startade 1815 av fabrikören J M Cederdahl. Cederdahl ägde redan ett pappersbruk vars namn var Cederdahls pappersbruk, när han lät bygga den nya fabriken uppkallade han den efter sin fru Maria. Det var en liten industri som drevs av ett vattenhjul och med en arbetsstyrka på 5-6 man. År 1859 köptes bruket av auditören B U Kernell och inspektorn på Forsaströms Bruk J G Norberg. Det sköttes då av verkmästare Gustav Leonard Söderqvist. Tillverkningen av skrivpapper ersattes av tillverkning av bokbindarpapp och konstläderpapp.  Mariedahls pappersbruk var känt för att göra bästa bokbindarpappen i Sverige. Spinneriet anlades i början av 1900-talet, spinnmästaren Edvin Törngren som tillsammans med hustrun Anna spann och sålde ullgarn. På turer med häst och vagn i bygden såldes garnet och lump av ull-garn köptes upp, ett för den tiden självklart sätt att återanvända en god råvara. Så småningom köptes verksamheten upp av pappersbrukets ägare som drev spinneriet vidare till 1958.

Alla bilder

Historik

Verksamheten på Mariedahls pappersbruk startade 1815 av fabrikören J M Cederdahl. Cederdahl ägde redan ett pappersbruk vars namn var Cederdahls pappersbruk, när han lät bygga den nya fabriken uppkallade han den efter sin fru Maria. Det var en liten industri som drevs av ett vattenhjul och med en arbetsstyrka på 5-6 man. År 1859 köptes bruket av auditören B U Kernell och inspektorn på Forsaströms Bruk J G Norberg. Det sköttes då av verkmästare Gustav Leonard Söderqvist. Tillverkningen av skrivpapper ersattes av tillverkning av bokbindarpapp och konstläderpapp. Mariedahls pappersbruk var känt för att göra bästa bokbindarpappen i Sverige. Spinneriet anlades i början av 1900-talet, spinnmästaren Edvin Törngren som tillsammans med hustrun Anna spann och sålde ullgarn. På turer med häst och vagn i bygden såldes garnet och lump av ull-garn köptes upp, ett för den tiden självklart sätt att återanvända en god råvara. Så småningom köptes verksamheten upp av pappersbrukets ägare som drev spinneriet vidare till 1958.

Övriga anteckningar

Ägaren har fått målningen av Törngrens som drev spinneriet. De hade funnit målningen på husets vind. Spännramen av ohyvlat virke. På ramen skrivet 4,75. Jämför med målningen på Frälsegården, Falerum. På målningen syns spinneribyggnaden till vänster vid dammen. Huset revs ca 1985 och idag återstår endast bostadshuset.

Lokal

Mariedahls spinneri, Falerum, Gärdserum, Åtvidaberg, Östergötland

Kontaktperson

se ägare

Belägen

Mariedahls spinneri

Teknik

Olja på duk

Storlek

64x47

Årtal

1911

Signatur

A.H

Ram

Ja

Mariedahls spinneri