Herrgården på ön i Motala ström

Ida Johanna Öhrvall född 28 mars 1863 i Skärblacka, Kullerstads församling. Pappa var brukspatron John Öhrvall och mor Agnes född Indebetou.
Hon växte upp i huset som är avmålat. Huset hade hennes far låtit bygga ca 1880. Innan huset byggdes låg boningshuset i princip på samma ställe. Vid den tiden var Järnbruket ortens industri jämte kvarn, såg, färgeri och bryggeri. Pappersbruket var nyetablerat, det togs i drift 1873.

Alla bilder

Historik

Ida Johanna Öhrvall född 28 mars 1863 i Skärblacka, Kullerstads församling. Pappa var brukspatron John Öhrvall och mor Agnes född Indebetou. Hon växte upp i huset som är avmålat. Huset hade hennes far låtit bygga ca 1880. Innan huset byggdes låg boningshuset i princip på samma ställe. Vid den tiden var Järnbruket ortens industri jämte kvarn, såg, färgeri och bryggeri. Pappersbruket var nyetablerat, det togs i drift 1873.

Övriga anteckningar

Enligt en gammal tidskrift "Idun" så gick Ida på konstfack innan hon utbildade sig till diakonissa och började sitt arbete på det nybyggda Ersta sjukhus 1907. Där blev hon kvar till pensioneringen. Hon var ogift och barnlös, och dog i Stockholm 1950. Tavlan med herrgården skänktes av Skärblacka kommundelsnämnd när den lades ner 2003. Innan dess vet vi att tavlan funnits i "kommunalhuset", som byggdes runt 1950. Innan dess vet man inte var tavlan har funnits, enligt en hörsägen ska den ha auktionerats bort när John Öhrvall avled 1898. Huset finns kvar men är inte bebott sedan 1940-talet. Det ägs av Billerud-Korsnäs, och olika föreningar har det som möteslokal idag. I en av hembygdsföreningens böcker finns ytterligare en målning av Ida, den föreställer en smedstuga.

Lokal

Östergötland, Norrköping , Kullerstad, Skärblacka, Herrgården

Kontaktperson

Cecilia Johansson enhetschef på Vickelbygården

Belägen

Herrgården, Skärblacka

Årtal anm.

september

Teknik

Olja på duk

Storlek

67 x 77 cm

Årtal

1891

Signatur

Ida Örwall

Konstnär

Ida Örwall

Ram

Ornamenterad träram