Hagadal

Ägarens mormors mor byggde torpet 1901, då fick det namnet Hagadal. Hon blev änka och byggde huset med hjälp av ett arv efter en släkting. Det byggdes som ett trevånings hyreshus med avsikten att hon skulle kunna få en inkomst på hyror. Det blev emellertid mest familj och släkt som hyrde. När ägaren föddes 1944 bodde hennes föräldrar och morfar i huset. En moster hade även bott där.
En familj som bodde i huset öppnade ca 1945 en damfrisering, det var Maja Blom som drev den. Innan dess hade ägarens morfar, Johan Törnqvist, drivit kommunens bibliotek i huset. På 50-talet blev det urmakeri i uthuset som syns på bilden.

Alla bilder

Historik

Ägarens mormors mor byggde torpet 1901, då fick det namnet Hagadal. Hon blev änka och byggde huset med hjälp av ett arv efter en släkting. Det byggdes som ett trevånings hyreshus med avsikten att hon skulle kunna få en inkomst på hyror. Det blev emellertid mest familj och släkt som hyrde. När ägaren föddes 1944 bodde hennes föräldrar och morfar i huset. En moster hade även bott där. En familj som bodde i huset öppnade ca 1945 en damfrisering, det var Maja Blom som drev den. Innan dess hade ägarens morfar, Johan Törnqvist, drivit kommunens bibliotek i huset. På 50-talet blev det urmakeri i uthuset som syns på bilden.

Övriga anteckningar

Ägarens morföräldrar beställde tavlan, men det är okänt hur det gick till. Gustav Andersson, som drev ett måleri i närheten, hyrde under en period ett rum i huset. Han målade en tavla föreställande Lilla Holmtorpet som också finns i databasen.

Lokal

Östergötland, Kullerstad, Skärblacka, Hagadal

Kontaktperson

Se ägare

Belägen

Hagadal (f.d. Högstad Södergård 1:9

Årtal anm.

Daterad på baksidan 18/9 1910

Teknik

Olja på duk

Storlek

70 x 50 cm

Årtal

1910

Signatur

H. Gunnarsson

Konstnär

Holger Gunnarsson

Ram

Träram med guld och gipsornament