Botten lärarbostaden

Ägaren har fått tavlan efter sin far , som var lärare och bodde i lärarbostaden till vänster på målningen (skolan låg på andra sidan vägen till höger, utanför bld). Till höger syns skogvaktarebostaden och nedanför denna en källare, vars dörr fungerade som byns anslagstavla. Uppe vid skogvaktarbostaden syns en bäck (inte en väg). Målningen återger verkligheten ganska riktigt, men flaggastången verkar litet hög. Miljön finns till stor del kvar idag. Samma målare gjorde en annan målning av Botten som gick till ägarens morföräldrar i Berlin (ägaren har ej sett tavlan) och en målning av skogvaktarbostaden som nu troligen finns hos en släkting i Finspång. Ägaren är uppvuxen i lärarbostaden.  När fadern pensionerades lades skolan ned men han fick bo kvar till sin död 1974.

Alla bilder

Historik

Ägaren har fått tavlan efter sin far , som var lärare och bodde i lärarbostaden till vänster på målningen (skolan låg på andra sidan vägen till höger, utanför bld). Till höger syns skogvaktarebostaden och nedanför denna en källare, vars dörr fungerade som byns anslagstavla. Uppe vid skogvaktarbostaden syns en bäck (inte en väg). Målningen återger verkligheten ganska riktigt, men flaggastången verkar litet hög. Miljön finns till stor del kvar idag. Samma målare gjorde en annan målning av Botten som gick till ägarens morföräldrar i Berlin (ägaren har ej sett tavlan) och en målning av skogvaktarbostaden som nu troligen finns hos en släkting i Finspång. Ägaren är uppvuxen i lärarbostaden. När fadern pensionerades lades skolan ned men han fick bo kvar till sin död 1974.

Övriga anteckningar

För många år sedan fanns en utställning av gåramålningar i Katrineholm. Katrineholmskuriren hade för länge sedan en artikel om Kirkegaard, kanske i samband med hans död, möjligen skriven av Adolf Juditz (som ofta skrev i tidningen under signaturen "sockenskrivaren").

Lokal

Botten, Regna, Finspång, Östergötland

Kontaktperson

se ägare

Belägen

Botten lärarbostaden

Årtal anm.

29/8

Teknik

Olja på duk

Storlek

890x520 cm exkl. ram

Årtal

1931

Signatur

Marinus Kirkegaard

Konstnär

Marinus Kirkegaard

Ram

Ja

Botten lärarbostaden