Björngården

Intervju med ägaren 2005-11-02: Målningen beställdes av ägarens morföräldrar. Ägaren minns inte uthuset till höger som det ser ut på målningen. Huset, som användes som drängstuga hade fönster i stället för dörrar på långsidan och ingången var på den gavel som syns på målningen. Ladugården är bakom målaren och det är ladugårdsbacken som syns i förgrunden. Ägaren tror inte att flaggstången på målningen fanns i verkligheten.

Det enda ägaren hört om målaren är att han kom till morföräldrarna och erbjöd sig måla en tavla. Ägarens mor växte upp på gården, ägaren själv är född i huset på målningen. Gården övertogs av ägarens moster Maria Jacobsson( f. Lindkvist) och hennes man Fredrik. Den äldsta dottern är Rosa Olofsson och en son heter Hans och bor på ett undantag på gården. En son till Hans ( heter troligen Hans-Inge) har nu Björngården. Ägaren vet inte hur namnet Björngården har uppstått.

Alla bilder

Historik

Intervju med ägaren 2005-11-02: Målningen beställdes av ägarens morföräldrar. Ägaren minns inte uthuset till höger som det ser ut på målningen. Huset, som användes som drängstuga hade fönster i stället för dörrar på långsidan och ingången var på den gavel som syns på målningen. Ladugården är bakom målaren och det är ladugårdsbacken som syns i förgrunden. Ägaren tror inte att flaggstången på målningen fanns i verkligheten. Det enda ägaren hört om målaren är att han kom till morföräldrarna och erbjöd sig måla en tavla. Ägarens mor växte upp på gården, ägaren själv är född i huset på målningen. Gården övertogs av ägarens moster Maria Jacobsson( f. Lindkvist) och hennes man Fredrik. Den äldsta dottern är Rosa Olofsson och en son heter Hans och bor på ett undantag på gården. En son till Hans ( heter troligen Hans-Inge) har nu Björngården. Ägaren vet inte hur namnet Björngården har uppstått.

Övriga anteckningar

Uppgiften om ägarens målning kom från Sixten Magnusson i Gryt, via Bettan Magnusson i Hosum, Gryt och Albin Lindqvist. Ägaren berättade att Sixten är gift med hennes kusin och att Storgården i Hosum har ägts av Vilhelm Magnusson.

Lokal

Björngården, Hosum, Gryt, Valdemarsvik, Östergötland

Kontaktperson

Se ägare

Belägen

Björngården

Teknik

Olja / Papp

Storlek

650 x 450 mm , exkl. ram

Årtal

1924

Signatur

O Olsson

Konstnär

Olle Olsson

Ram

Ja

Björngården