Björkö gård

På målningen syns ägarens släktgård sedan 1686, troligen äldre. Huset uppfördes vid laga skifte på 1850-talet och där bor idag ägarens dotter med familj, som är 11:e generation på gården. Flygeln t.v. var en undatagsstuga  och den t.h. visthusbod med källare.

Alla bilder

Historik

På målningen syns ägarens släktgård sedan 1686, troligen äldre. Huset uppfördes vid laga skifte på 1850-talet och där bor idag ägarens dotter med familj, som är 11:e generation på gården. Flygeln t.v. var en undatagsstuga och den t.h. visthusbod med källare.

Övriga anteckningar

"Ritat af C. J. Wester" "Utsigt af Björkö gård, Loftahammars sn i Skärgården, Kalmar län" Målningen har följt gården och ägaren ärvde den efter sin far Alvar Jacobsson vars syster Alice Jacobsson haft den. Troligen är det Alice som sagt att målningen är gjord 1905. Gården ägdes och brukades då av ägarens farfar, Gustav Jacobsson. Obs detaljer på målningen som hunden, barnet med katten och kon till vänster. Se även Westers blyersskisser i motivet. Björkö saknar bro till fastlandet. Troligtvis har Wester kommit till ön med någon ångbåt.

Lokal

Björkö, Loftahammar, Västervik, Kalmar

Kontaktperson

Alf Alvarsson Tallviksudden, Björkö 0493-61377, 0702-231910

Belägen

Björkö gård

Årtal anm.

Odaterad, enligt muntlig uppgift 1905

Teknik

Blyerts, akvarell, pastell på papper

Storlek

65 x 43 cm

Signatur

C J Wester

Konstnär

Carl Johan Wester

Ram

Ja, träram, inglasad

Björkö gård