arkivbloggen

 

Arkivbloggen

Sagans år har börjat

Tue, January 08, 2008 14:22:06

Blog Image

Tyvärr fick vi inga mer accessmedel från Kulturrådet, men eftersom vi har pengar kvar, kommer Roy Andersson att fortsätta inventera gårdar och byar i länet. Ovan ser vi ett exempel på handlingar som förvaras ute på gårdarna. Detta är en faktura från 1728.

En folder om sagoinsamlingen håller på att produceras, som alltid med hjälp av Ida Design. Vi håller också på att skriva ansökningar om medel till detta spännande projekt.

Börje Hjorth

ÖLFA, Östergötlands Arkivförbund är en regional arkivorganisation bestående av 100 distriktsorganisationer och 38 lokala folkrörelse-, förenings-, bygde-, folklivs- lokalhistoriska arkiv, kommunarkiv och forskningsarkiv. Dessa arkiv förvarar över 7000 förenings, företags, person- och gårds arkiv med material från 900-talet fram till idag. Landsarkivet i Vadstena, Linköpings Stiftsbibliotek, Linköpings Stadsarkiv och Östergötlands Länsmuseum är som medlemsarkiv med i nätverket. 

 

Bästa länsarkivarier i Sverige!

Tue, January 08, 2008 14:50:19

Blog Image

Med denna tolkning av en smed från Hävla i Finspångs bergslag, vill jag inbjuda er alla länsarkivarier att deltaga i ÖLFA:s arkivblogg, som också skall vara en blogg där man ventilerar idéer och projekt inom vårt verksamhetsområde, dvs lokal och regional historia och arkivverksamhet. Vill ni göra inlägg kan ni antingen skriva en kommentar eller göra ett eget inlägg. Maila mig så får ni inloggningskoden.

Med kollegiala hälsningar

Börje Hjorth

 

Ny hemsida på gång!

Thu, January 10, 2008 14:11:44

Blog Image

Nästa vecka kommer ÖLFA att få en ny, modern och väldigt tjusig hemsida, en sida som alltid kommer att vara uppdaterad på minuten samt innehålla en mängd nyttig information om arkiv och lokalhistoria i Östergötland. Fråga om arkiv? ÖLFA ger alltid svar! Dessutom numera försedd med en arkivblogg, en av de första i landet! Var gärna med i arkivdebatten! Skriv inlägg, kom med synpunkter och idéer.

För ÖLFA i tiden!

PS. Betrakta denna vackra sommarbild från Kindabygden. Vi är på väg mot ljusare tider, varmare tider och grönskans tider - och medan vi väntar på det så jobbar vi med arkiven , lokalhistorien, människorna och landskapet Östergyllen! Konstnären är från Kisa och heter Kristina Hult Lundgren.

Börje Hjorth

 

Årets digra rapport

Tue, January 15, 2008 08:35:03

Blog Image

Verksamhetsberättelsen håller på att födas och i år är det roligt att skriva den. 2007 var ett aktivt år för ÖLFA i Östergötland. Vi går från seger till seger! Och i år blir den i fyrfärgstryck!

Börje Hjorth

 

En glad visa förlänger livet

Mon, January 21, 2008 13:53:00

Arkivvisa av Börje Hjorth (Melodi: Gubben Noa)

Arkivarien, arkivarien är en vis person

samlar gamla luntor, ordnar nya papper

läser sakta, tänker mycket

efter viss fason.

I arkivet finns det kanske djur

somliga är smärre, andra mycket mindre

dammet ryker, luften tätnar

i den lilla kur.

Arkivarien, arkivarien är en stark person

lyfter gamla buntar, spänner sina muskler

fyller hyllor, staplar pärmar

i en enda rad.

Arkivarien, arkivarien tar ibland ett glas

låter vinet flöda, spiller ingen möda

på att glader, på att goder

stundtals känna sig.

I arkivet, i arkivet finns det kanske ljus

under mörka taket, ljuset sakta rinner

skuggor vandrar, bilder visar

på en bokfylld vägg.

I arkivet, i arkivet är det ofta tyst

ej ett litet pip hörs, mössen finns i fällan

här är saligt, lugnt och varligt

som ett paradis.

I arkivet, i arkivet blir man ganska klok

perspektiven klarnar, tankarna blir större

ibland papper, i lokalen

finns det mången bok.

 

Brukskultur Åtvidaberg

Tue, January 22, 2008 08:57:00
Blog ImageBrukskultur Åtvidaberg är åter på offensiven efter en tillfällig svacka 2006. Nu arbetar där Roy Andersson och Britt Svensson med både arkiv och museum. Arkivet utgörs främst av Facits stora företagsarkiv, men innehåller även Kopparverket mfl företag samt en hel del föreningsarkiv, ett värdefullt arkiv från en bruksbygd. Besök deras hemsida:www.brukskultur.atvidaberg.se/index2html

 

Motala Folkrörelsearkiv

Wed, January 23, 2008 09:48:48

Blog Image

Motala Folkrörelsearkiv bildades 1967. Sedan länge har man haft lokaler i Folkets Hus i Motala. Arkivet förvarar 620 hyllmeter, omfattande 392 arkivbildare. Bland alla intressanta arkiv finns ett som förtjänar att framhållas nämligen Föreningen Egna Hem, ett stort arkiv, som omfattar hela 116 volymer med material från 1889-1980. Ett annat stort och spännande mycket komplett arkiv är Motala Konsumtionsförening. Under år 2007 hade arkivet 63 besökande forskare och under året inkom 26 nya arkiv. föreståndare är Margareta Alexandersson. Motalaarkivet är ett av våra större rena föreningsarkiv.

Bilden är från Kisa och konstnären är Kristina Hult Lundgren.

 

Söderköpings Arkivförening

Fri, January 25, 2008 09:11:54

Blog Image

Arkivet är lokaliserat i biblioteket Stinsen i Söderköping. Föreståndare sedan 10 år tillbaka är Elisabeth Månsson. Igår besöktes arkivet av länsarkivarien och Ann-Maija Junnila i syfte att uppdatera beståndsregistret. Anna Maija kommer att under våren fullfölja detta arbete.

Blog Image

Elisabeth Månsson, arkivföreståndare, 10-årsjubilerar. Grattis!

Börje Hjorth

 

Projekt Min Saga startar

Thu, January 31, 2008 15:27:51

Blog Image

ABM-projektet Min Saga i Norrköping drar igång nästa vecka med en presskonferens på ÖLFA på tisdagen den 5 febr, kl 1000. Samtidigt kommer en folder om projektet att spridas till daghem, skolor och bibliotek, Projektets första fas omfattar en insamling av norrköpingsbornas egna sagor och berättelser för barn och den delen håller ÖLFA i. Projektet fortsätter sedan 2009 som ett samarbete mellan ÖLFA, Hemgården i Norrköping och Teater Pelikanen, Vem vet: Kanske en ny Astrid Lindgren eller Elsa Beskow döljer sig i Norrköpings kommun? Ett spännande lite annorlunda dokumentationsprojekt!

Börje Hjorth

 

Projektet Sockenkistor

Mon, February 04, 2008 08:35:23

Blog Image

Projektet startade i sin fältarbetsdel den 1 febr. Fil kand Albin Lindqvist har projektanställts i första hand till och med 30 juni 2008. Undersökningen inleds i länets östra delar. Ingen pressinformation har lämnats på grund av strategiska skäl. Senare kommer en fyllig pressinfo att lämnas.

Kyrkan på bilden är Tåby kyrka, som lär hysa minst tre sockenkistor.

 

Sagans år har börjat i Norrköping

Thu, February 07, 2008 15:25:27
Blog Image

 

Ny inventering inledd

Mon, February 11, 2008 10:38:27

Blog Image

Projektet med att inventera sockenkistorna i Östergötland har nu dragit igång på allvar. Som ny medarbetare på ÖLFA bör en kort presentation vara på sin plats. Albin Lindqvist är mitt namn och första kontakten med ÖLFA var då jag började engagerade mig i vårt lokala hembygdasarkiv i Ringarum för några år sedan. Sen dess har jag arbetat med att ordna kyrkoarkiv, innan jag nu fått möjligheten att i det här projektet kombinera mitt lokalhistoriska engagemang med den yrkesmässiga arkivdelen. På vinden över sakristian i S:t Laurentii kyrka i Söderköping fanns en omfattande boksamling. Men tyvärr var det mest välspridda verk som Svensk Författningssamling eller liknande allmänna trycksaker.

 

Spännande möten

Mon, February 11, 2008 10:56:01

Blog ImageMöten med nya spännande rum kommer nog att prägla sockenkistprojektet. Under första veckan gjordes två fynd. Jag anar att det kommer bli landsbygdskyrkorna som gömmer de stora skatterna. I Gryt gömde sig en del handlingar i en kista som normalt står låst i korsgången. Än mer spännande blev det i Tryserum där en tidigare okänd kista visade sig innehålla en mängd osorterade handlingar. Att med påslagen pannlampa balansera runt mellan bjälkar och på rangliga stegpinnar kan tyckas vara långt från arkivens trygga värld. Men i jakten på handlingar finns inte utrymme att tveka!

/Albin

 

En bild av Östergötland

Mon, February 11, 2008 15:47:58

Blog Image

Målad gravyr på björk, 2006.

 

ARKIVKURS

Wed, February 13, 2008 08:23:03

Välkommen till ARKIVKURS, 16 febr 08

Program

1100-1115 Kaffe och bulle

1115-1230 Arkivkunskap, Börje Hjorth

1230-1330 Media: foto, film ,band, data, Roy Andersson

1130-1400 Kaffe och smörgåsar

1400-1500 Att dokumentera lokalhistorien, Börje Hjorth, Margaretha Engman.

1500-1510 Bensträckare

1510-1600 Sammanfattning och diskussion,

Lokal: ÖLFA i Norrköping, Slottsgatan 114-118, mitt emot Statoilmacken nära centralen, n b.

Lärare: Länsarkivarie Börje Hjorth, ÖLFA, arkivarie Roy Andersson, ÖLFA och Brukskultur Åtvidaberg och Margaretha Engman, ordf i ÖLFA och vice ordf i Östergötlands hembygdsförbund.

 

Inventerare på taket

Fri, February 15, 2008 14:59:21

Blog ImageI tisdags inventerades kista och vind vid Skällviks kyrka. Foto: Stig Flinck


I Skällvik vid Stegeborg gällde det att kliva rätt på taket. Frosten gjorde den våta takplåten förädisk. Den lilla luckan ledde in på vinden, där en del gamla inventarier burits upp under årens lopp. Men några handlingar hittades inte. I tre av de fem kyrkor som besökts under veckan har arkivfynd gjorts. Vid Tryserum lyckades vi öppna en tidigare låst kista som visade sig innehålla en del 1800-talsdokument. Men på ett par kyrkor saknas nycklar till kistorna, så det kanske blir en fråga om dyrkning.

/Albin

 

Givande arkivkurs

Mon, February 18, 2008 15:16:53

Blog Image

I lördags hölls arkivkurs för hembygdsföreningar och folkdansringen i ÖLFA.s lokaler. Kursen var fullbesatt och vi var 22 personer från alla delar av länet. Att kursen var givande var ett vittnesmål vi fick från flera håll, men att den också var mycket givande för oss på ÖLFA vill jag härmed tillkännage. Det är alltid mycket värdefullt att möta människor från olika håll i länet som är besjälade av lokahistoria och i diskussionerna väcks alltid nya och fruktbara idéer.

Nästa arkivkurs kommer att genomföras så snart som möjligt.

Börje Hjorth

 

Rutin i benen

Fri, February 22, 2008 14:15:32

Blog Image

Gårdebys lilla nätta kyrka. Foto: Jesper Sjögren

Nu börjar rutinen infinna sig när det gäller att klättra i kyrktorn. Alla torn är unika med sina sinnrika regelkonstruktioner och nötta ledstänger. En del fynd har gjorts, bl.a. på tornvindarna. Mycket trycksaker trots allt, men också mer intressanta handlingar.

Albin Lindqvist

 

Skyddslös

Fri, February 22, 2008 14:22:56

Blog Image

Kyrktornet i Hannäs var ett av de högre hittills. Högst upp, drygt 120 stegpinnar från fast mark, låg en dagstidning som väl gömdts i samband med någon renovering på 1900-talet. I sockenkistan fanns inga handlingar, men däremot gömde sig stora delar av det gamla kyrkoarkivet från 1900-talet och äldre i en garderob. Utan vare sig nämnvärt stöld- eller brandskydd. Ett uppenbart fall för Vadstena Landsarkiv.

Albin Lindqvist

 

Fredag på ÖLFA:s högkvarter

Sat, February 23, 2008 09:38:27

Blog Image

Under fredagen var det febril verksamhet på ÖLFA. Årsmötet närmar sig och det är mycket som skall vara färdigt till dess - bokslut, verksamhetsberättelse, budget, verksamhetsplaner mm. Här sitter Albin Lindqvist och skriver rapporter om sockenkisteinventeringen och Anette Nyqvist gallrar bland ÖLFA:s verifikationer. Inne i de båda andra rummen, sitter Roy Andersson och redigerar verksamhetsberättelsen i PDF-format och jag förhandlar med tryckeriet om ytterligare en trycksak. Klockan 1530 kunde vi sända en fil till tryckeriet och puh vi kunde andas ut. Nu kan vi hålla tidsplanen. Vi tog helg och flera av oss såg fram mot finalen i På Spåret.

Börje Hjorth

 

Glimtar från ÖLFA:s kansli

Mon, February 25, 2008 10:56:55

Blog Image

Här Roy Andersson i djup koncentration inför redigering av verksamhetsberättelsen, fredagen den 22 febr 2008.

Blog Image

Här länsarkivariens rum. Själv är han nog ute i referensbiblioteket.

 

Fältarbete

Wed, February 27, 2008 16:36:27

Blog ImageInventeringen av länets sockenkistor och kyrkvindar rullar vidare. Under de senaste dagarna har mest allmänna tryck och åtskilliga hyllmeter av Svensk Författningssamling påträffats. Här en bild från Yxnerums kyrka, vars vita fasad speglas i sjön Yxningen.

Albin Lindqvist

 

Från Folkets Hus till Stjärnan

Thu, February 28, 2008 08:52:04

Blog Image

ÖLFA har sina lokaler i gamla Folkets Hus, byggt på 50-talet, vilket nu övertagits av fastighetsbolaget Klövern. Här har vi huserat sedan 1986. Även Norrköpings Föreningsarkiv har sina lokaler här. Arkivlokalerna i källarplanet.

Det geografiska läget i staden är bra, ty vi ligger nära centralstation och busscentrum, nära spårvagnar samt inte minst mitt emot en bra och välsorterad Statoilmack/ICA-affär med sin chef Berthold, butiksansvarige Susie mfl.

 

Förnämlig forskarsal

Thu, February 28, 2008 10:25:53

Blog Image

Forskarsalen i Linköpings bibliotek hör till de förnämsta i länet. Här kan man verkligen tala om ABM-samarbete. Aktörerna är Linköpings stiftsbibliotek, Linköpings stadsarkiv, Linköpings Föreningsarkiv, Linköpings Bild samt stadsbiblioteket. På bilden ser vi fr v Mathias von Wachenfeldt, Irene Stahre, Ann-Marie Hagelin, Bo Persson, Monica Johansson, Paola Svensson, Carl Fredrik Hansson mfl, alla nyckelpersoner när det gäller dokumentation av lokalhistorien i Östergötland.

 

Snirkligt i Rönö

Fri, February 29, 2008 14:19:13

Blog ImageUnder veckan har inventeringen av sockenkistor nått Vikbolandet med alla dess kyrkor. I Häradshammar och Östra Husby påträffades en del intressant material i tornen, men kistorna har hittills varit tomma. I Rönö kyrka stod denna rikt utsmyckade kista från sen medeltid.

Albin Lindqvist

 

Uppföljning

Tue, March 04, 2008 08:50:06

Blog Image

Arbetet med att följa upp äldre inventeringar forstätter. Det blir en hel del arkiv som nu kan tryggas för framtiden genom arkivering i de lokala arkivinstitutionerna. Här är det Anna-Maija Junnila Contreras i full färd med att uppdatera våra databaser.

 

Vånga Hembygdsarkiv

Tue, March 04, 2008 13:30:27

Blog Image

Idag besöktes Vånga Hembygdsarkiv och dess arkivarie Eivor Sandberg av ÖLFA:s Börje Hjorth och Ann-Maija Junnila Contreras. I arkivet, som byggdes och invigdes år 2005, pågick indentifiering av gamla glasplåtar, en stor samling spännande bilder från det gamla Vånga.

 

Arkivkurs till hösten

Thu, March 06, 2008 10:48:11

Nästa arkivkurs för hembygdsföreningar och andra föreningar, som peliminärt hade bestämts till den 29 mars, skjuts upp till hösten 2008. De som hade anmält intresse kommer då att kontaktas plus att annonsering kommer att ske i Hembygdsbladet.

Börje Hjorth

 

Årsmöte

Fri, March 14, 2008 09:49:39

Blog Image

I går hölls ÖLFA:s årsmöte på Hemgården. Årsmötets leddes av Stig Johansson från Norrköpings Föreningsarkiv med den äran. Nyvald i styrelsen blev Lars T Jacobsson från Vikbolandets Arkiv och historieförening. Ny som revisor blev Kerstin Lundkvist från PRO. Ny revisorssuppl blev Ann-Mari Hagelin från Linköpings Föreningsarkiv. i övrigt var det omval. Valberedningen blev Leif Engman, ÖGF, sammankallande, Anders Köhler, Kvillinge Föreningsarkiv och Carl-Fredrik Hansson, Linköpings stadsarkiv.

Verksamheten godkändes och styrelsen beviljades ansvarsfrihet. Efter förhandlingarna berättade Börje Hjorth om pågående projekt och kommande. Därefter följde kaffe och goda ostsmörgåsar.

Nu fortsätter vi med friska tag med det nya året!

Börje Hjorth

 

Moderna Sverige

Fri, March 14, 2008 10:08:03

Blog Image

Dokument som illustrerar starten på det moderna Sverige. I Östra Husby har instruktioner påträffats som med text och bild beskriver hur nya moderna lantbruksredskap skulle tillverkas. Redskap som satte fart på jordbruket, men som ett 100-tal år senare tjänat ut sin roll. Redskap som idag utgör grunden för många hembygdssamlingar. Här en ritning av en vargfälla.

Albin Lindqvist - inventerare av sockenkistor och kyrkor

 

Tema Arkiv

Mon, March 17, 2008 09:53:33

Blog Image

I nr 1, 2008 av Tema Arkiv, vår förnämliga arkivtidskrift flaggas för vår Arkivblogg och genom att betrakta ängeln i arkivet ovan, hälsar jag alla kollegor i landet välkomna till bloggen, antinger med egna inlägg, eller genom kommentarer. Vi ni vara gästskribent, kontakta undertecknad via mail (info@olfa.nu) för inloggningsuppgifter.

Börje Hjorth

 

Tack Linné!

Mon, March 17, 2008 10:25:09

Blog Image

Äntligen får vi en smakfull omslagsbild till vår tidning! Tack alla redaktörer! Och tack idé och montage:Full tank. Snyggt!

Jag vill här passa på att flagga för ÖLFA:s bidrag till Linnéforskningen, nämligen vår bok Ett arkivfynd från 1700-talet, som handlar om en av de mer okända Linnélärjungarna, David Pontin. Kolla på hemsidan!

Börje Hjorth

 

Gårdar och byar

Wed, March 19, 2008 11:04:01

Blog Image

Inventeringen av gårds- och byarkiv pågår f n i Linköpings, Mjölby och Motala kommuner. Kontakter har tagits med alla hembygdsföreningar i dessa kommuner. Vi vädjar till alla som vet något om eventuella handlingar från gårdar eller byar att kontakta ÖLFA. Ansvarig för denna inventering är arkivarie Roy Andersson.

Handboken Hur man ordnar sitt gårds- och byarkiv, håller på att färdigställas i Stockholm och skall vara ute före sommaren.

ÖLFA önskar alla som läser denna arkivblogg en trevlig påsk!

Börje Hjorth

 

Trycksaker i tornen

Wed, March 19, 2008 14:49:40

Blog Image

Under inveneringen av sockenkistor och kyrkvindar har det visat sig finnas stora mängder psalm- och koralböcker, biblar och kyrkliga handböcker, vilket ju knappast är förvånande. Men förutom dessa kyrkliga trycksaker dominerar Svensk Författningssamling, ibland i kompletta samlingar från tidigt 1700-tal till 1900-talet. En gång prydligt ordnade i något skåp i kyrktornet, men numera ofta i sämre skick. På grund av dess stora spridning och dåliga skick kan man väl snarare betrakta dem som en brandrisk än en historisk värdefull källa.

Albin Lindqvist

 

Våren är kommen

Wed, March 26, 2008 12:40:49

Blog Image

Från Kvillinge kyrktorn syns den utbrädda Kvillingeslätten mot Norrköping. Genom fönstren strålar solen in vilket får flugorna att tro att våren är kommen. Att dömma av det centimetertjocka lagret med döda flugor kommer säkert inte heller de här överleva så länge. Längre ner i tornet har tidigare generationers flugor lämnat spår bland dammet på ytterligare en upplaga av Svensk Författningssamling, kunggörelser och ämbetsbrev.

Albin Lindqvist - inventerare av sockenkistor och kyrktorn

 

Gårdsarkiv i Finspång

Tue, April 01, 2008 09:02:20

Blog Image

Nu är inventeringen av gårdsarkiv igång i Finspång. ÖLFA:s Bertil Gustafsson har börjat undersöka ca 270 gårdar i kommunen. Igår var det reportage i Folkbladet och idag i NT. Här ovan ett dokument från en gård i Risinge. Ännu en liten pusselbit av vårt kulturarv läggs till det stora pussel som utgörs av vår kunskap om vår historia.

 

Ny film planeras

Tue, April 01, 2008 15:05:10

Blog Image

År 1989 gjorde ÖLFA en videofilm om verksamheten på ett folkrörelsearkiv och ÖLFA. Mycket har hänt sedan dess och nu planerar vi en ny film om ÖLFA:s kulturarvsarbete i Östergötland. Manus och regi står Börje Hjorth för och nu söker vi en person som kan det filmtekniska.

Bilden ovan föreställer ett litet läskedryckskafé i Västra Husby socken på 1920-talet.

 

Idéer om filmen

Wed, April 02, 2008 15:44:25

ÖLFA genom den östgötska historien.

En film om ÖLFA.s kulturarvsarbete i Östergötland

Runstenar, hällristningar, 800-tal

De äldsta pappershandlingarna, 900-tal

Pergamentsbrev, 1300-tal

Gårds- och byarkiv, 1600-tal

Företagsarkiv, 1700-tal

Föreningsarkiven, 1800-tal

Personarkiv-dagböckerna, 1900-tal

Inventeringarna på fältet, 1985-

Levnadsberättelser, dagböcker, släktforskning, 2000-tal

Sockenkistor, kyrkvindar, projekt Min Saga

Dataåldern, databaser, digitalisering, nutid

Framtidsvisioner

Manus och regi: Börje Hjorth

Skådespelare: Albin Lindqvist, Roy Andersson, Anna Maija Junnila Contreras, Annette Nyqvist, Bertil Gustafsson.

Musik: Agrell, folkmusik..

Idéer och synpunkter emottages tacksamt.

Börje Hjorth

 

Gustad byarkiv

Thu, April 03, 2008 12:30:53

Blog Image

Ibland faller saker och ting på plats och slumpen spelar en rakt i händerna! Före påsk fick jag ett samtal från Vikingstad hembygdsförening. De hade i sin ägo en kista full med handlingar som de ville jag skulle ta en titt i. Väl där visade det sig att de fått in ytterligare en kista under påsken. Den ursprungliga kistan innehöll tyvärr inga byhandlingar men den nytillkomna kistan var Gustad bykista med en mängd intressanta handlingar som berättade om byalagets verksamhet. Ibland har man tur! För tillfället är vi uppe i ca 50 kända byarkiv här i Östergötland.

Roy Andersson

 

Ordning i väntan

Thu, April 03, 2008 12:23:14

Blog Image

Även inventeringen av sockenkistor har nått Finspångs kommun då de väldiga skogssocknarna i norra nyligen besöktes. I Regna här ovan påträffades oförtecknade delar av församlingsarkivet uppe i kyrktornet. Dessa är nu inlåsta och säkert förvarade i väntan på leverans till Vadstena Landsarkiv.

Albin Lindqvist

 

Spikar av trä

Fri, April 04, 2008 18:22:58
Jo, det finns faktisk spikar tillverkade av trä som är gjorda med stor noggrannhet. Nästan som små konstverk. Vid inventering av gårdsarkivet i Ysunda i Finspång fanns ett träskrin med skjutlock. Inuti skrinet låg 27 stycken spikar i olika storlekar, tillverkade i trä med exakt form och storlek som de järnspikar som tillverkades vid Ysunda bruk på 1600- och 1700-talet. De som sålde brukets produkter använde träspikarna som varuprov, då de var betydligt lättare att frakta än den äkta varan av järn. Utanpå locket till skrinet med träspikarna är skrivet en text daterad 1790.
Text och bild: BERTIL GUSTAFSSON

Faktauppgifter:
Ysunda ligger där sjöarna Åmlången och Glan möts. Fallhöjden från Åmlången är ca 3 meter och där fanns redan på 1600-talet ett av Finspångstraktens många järnbruk. Av de verksamheter som förekom där var bland annat spiksmide.

Blog Image

De 27 spikarna, noggrant tillverkade av trä i exakt form och storlek, förvaras i ett skrin vid Ysunda, som är daterat 1790. Träspikarna är modeller av de riktiga järnspikar som tillverkades vid Ysunda bruk.

 

Personalträff

Tue, April 08, 2008 13:51:24

Blog Image

Vårens personalträff planeras hållas i den fagra månaden maj. På förmiddagen träffas vi på ÖLFA för att sedan äta lunch på stamkrogen Charlies. På eftermiddagen skall vi besöka Östergötlands Genealogiska Förening, ÖGF i deras lokal i Norrköping. Här kommer bl a Leif Engman att guida oss - och vi skall dricka kaffe. Kallelse kommer inom kort.

Ovan ser vi det gamla kronobåtsmanstorpet i Tåby.

Börje Hjorth

 

Spännande forskning

Fri, April 11, 2008 09:45:32

Blog Image

Spännande forskarbesök vid Facettens arkiv i Åtvidaberg. Musikforskaren Ann-Marie Nilsson från Uppsala universitet plöjer räkenskaper från 1800-talet i Åtvidabergs Kopparverks arkiv, i syfte att undersöka Åtvidabergs Brukskorkester som från 1830-talet hade en fast organisation på bruket.

Roy Andersson, Facettens arkiv, Åtvidaberg.

 

Stryker fram mot nya upplevelser

Fri, April 11, 2008 12:55:25

Blog ImageNu är i princip alla kyrkor i östra Östergötland inventerade. Att antal kistor och trappsteg i tornen har passerats. Men nu tar inventeringen en liten paus. Likt MC-föraren som stryker fram längs de östgötska vägarna under det sena 1920-talet, beger jag mig iväg på semester på jakt efter nya upplevelser. Men färdmedlet för min del är flyg, och målet är detsamma som för majoriteten av de svenskar som lämnade Sverige för 100 år sedan. Det stola landet i väst.

Albin Lindqvist - inventerare av sockenkistor och kyrktorn

 

Personalträff 13 maj

Mon, April 14, 2008 15:11:53

Blog Image

Vårens personalträff blir den 13 maj 2008, kl 1000 på ÖLFA. Efter förmiddagens information och rapporter, kaffe mm äter vi lunch på stamkrogen Charlies. Eftermiddagen tillbringar tillsammans med släktforskarna Margaretha Engman (bilden) och hennes man Leif Engman, som skall visa oss ÖGF:s lokal i Hageby i Norrköping och berätta vilken hjälp man där kan få. Inbjudan har gått ut med post idag. Alla medlemsarkivens personal är väkomna!

Börje Hjorth

 

ÖLFA-priset

Tue, April 15, 2008 14:08:03
Blog Image

ÖLFA - och kulturarvspriset kommer att delas ut på Kulturarvsdagen i Mjölby den 17 april 2008 i närvaro av 100 personer som arbetar med kulturarvet i Östergötland. Prisutdelningen sker kl 1150 i Mjölby stadshus. Prisutdelare är ÖLFA.s Margaretha Engman och Börje Hjorth.

 

Gamla bilder

Wed, April 16, 2008 14:51:40

Blog Image

Jag håller just nu på att gå igenom min släkts gamla bilder och det är ett spännande arbete. Min mor var duktig på att på baksidan av bilderna skriva vem de föreställde och det är mycket värdefullt. Tidpunkten är lättare att fastställa, bara man vet vem det är. Den här bilden vet jag ej så mycket om, bara att det är en del av Fyrbergssläkten i Tåby. Jag uppmanar alla som har föräldrar kvar i livet: Ta en kväll tillsammans och datera och indentifiera familjens gamla bilder! När min far avled den 11 mars i år, trodde jag att jag hade frågat honom allt, men ack nej. Jag har tusen frågor kvar. Man är alltid för sent ute... Lär av mitt misstag: Tala med era gamla!

Börje Hjorth

 

ÖLFA-priset

Thu, April 17, 2008 13:44:59

Blog Image

För en och en halv timme sedan delade jag och Margaretha Engman ut ÖLFA-priset i Mjölby stadshus till Ing-Marie Wallin, Kisa för hennes mångåriga engagemang för kuturarvet i Kinda kommun och Östergötland. Prisutdelningen bevittnades av 100 personer och pressen i form av Corren och Kinda-Posten samt Mjölby media. Grattis Ing-Marie!

Börje Hjorth

 

Balthazar-arkivhunden

Mon, April 21, 2008 21:04:53

Blog Image

Arkivhunden Balthazar har hastigt avlidit. Han efterlämnar ett stort tomrum på ÖLFA, där han varit varje dag i över nio år. Jag känner en outsäglig saknad.

Börje Hjorth, husse.

 

Hyttlagshandlingar

Wed, April 23, 2008 16:19:42

Blog Image

Spångsholmsbruk kring sekelskiftet 1900

Ibland kan man i ett arkiv återfinna handlingar och dokument som tillkommit i ett helt annat sammanhang. Här är ett spännande exempel. Sya hembygdsförening har sedan ett antal år tillbaka förvarat handlingar rörande Åsbrohammars bruk, föregångare till Spångsholms bruk och Syaverken. Vid en genomgång nyligen påträffades ett antal äldre dokument från mitten av 1700-talet fram till mitten av 1800-talet. Det rörde sig om dokument från olika hyttlag i Lerbäcks bergslag, Åhs hyttlag, Rönne hyttlag, och Svaldre hyttlag. Där fanns bland annat hyttstämmoprotokoll, utdrag ur bergstingsprotokoll för Lerbäcks bergslag samt förteckningar över hyttandelar i de olika hyttlagen. Ett stycke bergshistoria från Närke. Vi får se om handlingarna kan återbördas dit.

Roy Andersson, ÖLFA

 

Från Västra Husby till Manhattan

Thu, April 24, 2008 11:14:02

Blog Image

Från Östergötlands kyrktorn till Manhattans skyskrapor. Höga byggnader har ju blivit en del av vardagen under inventeringen av sockenkistor. Men i de fall jag inventerat kyrkor byggda kring förra sekelskiftet, har det varit unga byggnader. I de fall jag under semestern besökt byggnader från samma tid har de varit bland de äldsta.

Nu fortsätter inventreingen som drar längre inåt länet.

Albin Lindqvist

 

Grattis Albin!

Thu, April 24, 2008 14:51:22

Blog Image

Albin, ÖLFA:s utsände i New York samt expert på sockenkistor har erhållit Valdemarsviks kommuns kulturpris på 10.000:- för sitt engagerade kulturarvsarbete. ÖLFA gratulerar, stolt över sin medarbetare!

Börje Hjorth

 

Åtvids konstrundor

Mon, April 28, 2008 11:23:07

Blog ImageBörje Hjorth ställer ut på Åtvids konstrundor, dels på den centrala utställningen på Facitmässen med en stor duk, dels 13 andra verk på trä och duk på Bruksmuseet. Öppet 1-4 maj kl 11-17. Även försäljning av vykort och böcker.

Välkomna!

 

På jakt i Vårdnäs

Tue, May 06, 2008 11:19:52

Blog Image

En dag styrdes kosan mot Vårdnäs. Enligt uppgift från de ÖLFA-anknutna släktforskarna saknas delar av födelseboken från sent 1600-tal. Det skulle visst ha vart en dotter till prästen som födde ett utomäktenskapligt barn. Tänk om de saknade sidorna finns undangömda under någon takbjälke!

Efter mycket letande i alla tänkbara utrymmen försvann hoppet. Minns inte vad vaktmästaren sa, men att döma av tornet och långhusets utformning bör den nuvarande kyrkan vara byggd under 1700-talet eller senare. Antingen att prästen var duktig på gömställen, eller mer troligt att sidorna förstördes av densamma eller blivit uppätna av tidens tand.

Albin Lindqvist

 

Kulturarv Östergötland

Wed, May 07, 2008 15:48:31

Blog Image

Här i Östergötland har vi mycket att vara stolta över. Ett fenomen är det goda samarbetet mellan arkiv, bibliotek, museer, kommuner och hembygdsföreningar - alla samlade i Kulturarv Östergötland, som varje vår och höst kallar ihop oss i s k kulturarvsdagar. Under dessa dagar har alla möjlighet att lära känna varann och utbyta erfarenheter samt få vetskap om alla spännande projekt som startas och pågår. Kulturarv Östergötlands hemsida är också ett trevligt smörgåsbord som man vill smaka på ganska ofta. (www.kulturarvostergotland.se) Senast var vi samlade i Mjölby, där bilden ovan är ifrån. Här delar Margaretha Engman och Börje Hjorth ut ÖLFA.s kulturarvspris, ett pris som första gången delalades ut år 1991. I år gick priset till eldsjälen Ing-Marie Wallin i Kisa, mycket välförtjänt. (Foto: Elisabeth Strömberg)

Samarbete är bra. Det främjar alla. Hans Nilsson och Dan Malmsten skall ha en eloge för sitt goda arbete med Kulturarv Östergötland, ett gott föredöme för övriga landet.

Börje Hjorth

 

Personalträffen på ÖLFA

Wed, May 14, 2008 10:23:48

Lite vimmelbilder tagna av Paola Svensson, Linköping:

Blog Image

Blog Image

Blog Image

Blog Image

Blog Image

Blog Image

Blog Image

 

Personalträffen

Wed, May 14, 2008 10:36:31

Deltagare på träffen var Paola Svensson, Linköpings Föreningsarkiv, Elisabeth Månsson, Söderköpings Arkivförening, Eivor Sandberg och Ingegärd Söderholm, Vånga hembygdsarkiv, Tore Folkesson, Vikbolandets Arkiv och historieförening, Britt-Marie Karlsson, Finspångs Föreningsarkiv, Anders Köhler och Torgny Samuelsson, Kvillinge Föreningsarkiv, Bertil Gustafsson, Ringarums Hembygdsarkiv och ÖLFA, Roy Andersson, ÖLFA och Brukskultur Åtvidaberg, Albin Lindqvist, ÖLFA och Ringarums Hembygdsarkiv, Ann-Marie Asp, Föreningarnas arkiv i Mjölby kommun, Anna Maija Junnila, ÖLFA,, Anette Nykvist, ÖLFA, Tina Andersson, Cloetta Fazer och Börje Hjorth, ÖLFA..

Träffen inleddes med information och diskussioner på förmiddagen på ÖLFA, då vi också njöt av Anettes goda kaffebröd och av doftande syrener och gullvivor. Lunchen avåts på stamkrogen Charlies. Därpå bilkortege till ÖGF:s lokal i Hageby, där Margaretha och Leif Engman tog emot och guidade oss i släkforskningens värld avlutatad av kaffe med dopp.

En givande dag, då en hel del nya idéer kom upp samt en trevlig samvaro. Att träffas och att samarbeta är A och O för framgång och utveckling

Börje Hjorth

 

Grattis!

Thu, May 15, 2008 09:29:46

Blog Image

Bo Jansson, vår man i Mjölby, mångårig föreståndare för Föreningsarkivet i Mjölby har av Mjölby kommun utsetts till årets kulturstipendiat! ÖLFA gratulerar! ÖLFA nominerade år 2006 Bo Jansson till detta pris. Nu hände det! Väl bekomme, Bo!

 

Nya idéer mognar

Thu, May 15, 2008 15:03:42

Blog Image

ÖLFA planerar att sätta igång med uppdragsforskning, främst släktforskning åt allmänheten, men även forskning om gårdar, företag och föreningar. Vi kommer att avdela en tjänst på ÖLFA som enbart ägnar sig åt detta. Samarbete kommer att ske med Östergötlands Genealogiska Förening, ett samarbete som redan är etablerat. En intressant idé i detta sammanhang kom igår upp på personalträffen. Anders Köhler, ordförande i Kvillinge Föreningsarkiv bedriver också en egen verksamhet, som går ut på att hjälpa svenskamerikaner att finna sina släktingar och hembygd i Sverige plus släktforskning. Om man betänker att i USA finns ca 8 milj svenskättlingar, finns faktiskt en marknad för dels att hjälpa till med släktforskning, dels som Anders att hjälpa till att återfinna släktingar samt, och inte minst intressant för Östergötland som turistlän. Om man erbjuder tillräckligt intressanta koncept i den här frågan, borde man kunna locka ganska många turister till Östergötland, vilket är bra för länet. Kontakt har tagits med Östsvenska Turistrådet och efter sommaren skall ett första möte hållas på ÖLFA. Det här är en slags kulturturism, där ÖLFA skulle kunna göra en stor insats.

Börje Evert Hjorth

 

Damm och Hörberg

Fri, May 23, 2008 11:29:49

Blog Image

Vinden på Östra Hargs kyrka

Genom Roys gårds-och byarkivsinventering blev det känt att det finns en sockenkista med mycket handlingar i Östra Harg. Men att det skulle visa sig finnas en hyllmeter osorterade handlingar på vinden blev en positiv överaskning. Normalt brukar jag söka igenom långhusvinden på alla kyrkor, men först nu gav det resultat. Lånade med papprena, för att slippa stå bland allt damm och sortera dem.

Senare samma dag påträffades intressant material i Östra Skrukeby, bl.a. ett kvitto med den produktive Pehr Hörbergs underskrift sedan han lät måla kyrkans altartavla 1804.

Albin Lindqvist - inventerare av sockenkistor och kyrktorn

 

Över 70 kyrkor

Fri, May 23, 2008 13:43:06

Blog Image

Svensk Författningssamling i Furingstad kyrktorn

Insåg nyligen att det nu är över 70 kyrkor och besökts och ännu fler om via muntliga uppgifter kunnat föras till inventreingen. Bland den som påträffats märks främst kommunala eller kyrkokommunala handlingar och i vissa fall olika typer av lokalhistoriskt material. Dessutom har inventeringen inneburit att jag fått betrakta mig med Svensk Författningssamling, Ämbetsberättelser, SCB´s rapporter och andra allmänna trycksaker.

Albin Lindqvist

 

Under golvet

Fri, May 23, 2008 13:59:19

Blog Image

Under golvet i den vackra träkyrkan i Tidersrum hittades bara gamla vaktmästares synder, vilka inte anses värda att närmare inventeras.

Albin Lindqvist

 

Nu har den kommit!

Mon, May 26, 2008 11:04:15

Blog Image

Nu har den kommit handboken om gårds- och byarkiv. Den kan beställas från ÖLFA eller Sveriges Hembygdsförbund. Frånsett en del sakfel (Jag har t ex inte varit chef på ett folkrörelsearkiv sedan 1993. Om man läser bokens baksidetext får man rätt info: Östergötlands Arkivförbund!) Bortsett från detta kan den komma till stor nytta för landets alla gårdsägare, hembygdsföreningar och andra intresserade. Denna skrift är också nummer 14 av ÖLFA:s skriftserie. Pris: 50:- + ev porto.

 

Gem och nitar

Fri, May 30, 2008 14:05:28

Gem, nitar och annan metall hör som bekant inte ihop med arkiv och skall plockas bort. Och det kan bli en hel del. Här är det senaste resultatet från Facettens arkiv i Åtvidaberg:

Fem föreningsarkiv = 0,6 kg metall

Roy Andersson, Brukskultur Åtvidaberg

Blog Image

Anna-Maija slutar

Wed, June 04, 2008 09:14:38

Blog Image

Den 7 juni 2008 slutar Anna-Maija Junnila Contreras på ÖLFA. Hon har arbetat här med uppföljning av inventeringar och kompletterat våra databaser - på ett utmärkt sätt. Vi hoppas dock att hon senare kan komma tillbaka. Som jag alltid har sagt: Det finns pengar! Det gäller bara att finna dem!

ÖLFA tackar för en bra arbetsinsats!

Börje Hjorth

 

Bidrag till ÖLFA

Tue, June 10, 2008 13:37:48

Blog Image

ÖLFA har fått ett bidrag på 10.000:- från Claes och Greta Lagerfeldts stiftelse, avsett för vår inventering av sockenkistor, kyrkotorn och kyrkovindar. ÖLFA tackar för det värdefulla bidraget.

 

Sommarutflykt till Ållonö

Mon, June 16, 2008 21:46:47
Blog Image

Måndagen den 16 juni bjöd Ann-Maija på lunch i sitt hus ute vid Ållonö slott. Vi tog även en promenad på ca 10 mil till en stor ek, som beskådades av ÖLFA:s personal inklusive ett försök av Albin att klättra upp i densamma. Det konstaterades att eken var urgammal, ja till och med äldre än länsarkivarien. På bilden syns fr v Anna-Maija, Anette och Albin.

 

Semestertider

Wed, June 18, 2008 11:04:59

Blog Image

Från midsommar fram till och med den 8 augusti tar länsarkivarien semester för att vila och uppfostra en ny arkivhund. Jag kan dock nås via mail eller mobiltelefonen. På ÖLFA kommer det att finnas personal nästan hela juli, dit man kan ringa på det vanliga telefonnumret. ÖLFA önskar en trevlig och avkopplande sommar till alla!

Börje Hjorth

 

Planering inför filmfestival

Wed, June 18, 2008 12:22:04

Blog ImageI slutet av maj samlades vi i ÖLFA´s lokal för att planera inför Arkivens dag i höst. I år blir det filmfestival med östgötsk film. På bilden syns länsarkivarien, länsmuseets filminventerare Ellika och representanter från andra arkiv.

/Albin

 

Konstnärsmöte

Wed, June 18, 2008 12:27:33

Blog Image

Möte mellan två konstnärer. Länsarkivarien Börje som för stunden själv är inne på bibliska motiv, här granskande den kvittens Pehr Hörberg lämnade till Östra Skrukeby kyrka efter att ha målat dess altartavla.

Blog Image

Under inventeringen av sockenkistor har jag sett många av Hörbergs målningar, vissa skrämmande lika varandra.

/Albin

 

Wifolka och Walkebo Cintracts Archiv

Wed, June 18, 2008 12:34:22

Blog Image

I Vikingstad kyrka stod ett skåp där deras kontraktsarkiv uppenbarligen förvarats. Ett prydligt hyllsystem märkta efter respektive församling, men numer använt av kantorn till diverse koralböcker.

Albin Lindqvist - inventerare av sockenkistor och kyrktorn

 

Nytt livnadsöde

Wed, June 18, 2008 12:46:28

Blog Image

Inom kort kommer ett nytt levnadsöde presenteras på Kulturarv Östergötlands hemsida. Det handlar om ytterligare ett östgötskt original, nämligen Setsman från Ringarum. Han gjorde sig känd som något av en tandatlet, och åt bl.a. glas. Eller hur var det med det egentligen? Läs mer på Kulturarv Östergötland! Texten bygger på uppgifter ur en lokalhistorisk uppsats jag skrev för några år sedan.

/Albin

 

Färgglad midsommar!

Wed, June 18, 2008 12:51:45

Blog Image

Det är tidigt 1960-tal. Färgfilmen har börjat konkurrera ut den svartvita. Tyvärr. Här en bild från äldreboendet Ringgården i Ringarum. Genom bra förvaring har färgerna hållt sig ovanligt klara, det vanliga är annars bleka och oklara färgbilder från den här tiden.

Med bilden önskar ÖLFA´s sockenkistinventerare alla läsare en trevlig midsommar!

/Albin

 

Den nye arkivhunden

Fri, June 27, 2008 22:54:59

Blog Image

Den nye arkivhunden har anlänt till länsarkivariens familj och ÖLFA. Han heter Fritiof Hasselblad, men kommer att till vardags att kallas Fritiof. Han är även släkt med Evert Taubes Fritiof Andersson. Här är han avporträtterad vid fem veckors ålder. Under sommaren kommer han att förutom att bli rumsren, även lära sig allmänna arkivschemat och ÖLFA:s stadgar - samt att inte skälla så mycket på alla besökande på ÖLFA.

Börje Evert Hjorth

 

En kämpe har gått ur tiden

Fri, July 04, 2008 10:46:36

Östergötlands Hembygdsförbunds ordförande Björn Larsson har gått ur tiden. ÖLFA har sedan starten nära samarbetat med hembygdsförbundet och deltar nu i sorgen. Förutom att vi träffades på möten runt om i länet, sågs vi då och då i Skärblacka, där han bodde och där även jag sommarhandlar. Det var alltid trivsamt att träffas och byta några ord med Björn och hans hustru. Skärblacka har mist en profil och även alla som har arbetat med kulturarvet i Östergötland. ÖLFA tackar för ett mångårigt och gott samarbete!

Börje Hjorth

 

Höstterminen börjar

Mon, August 11, 2008 10:42:53

Blog Image

Från och med måndagen den 11 aug 2008 är ÖLFA bemannat som vanligt igen efter semestern. Jag hoppas alla kulturarvsvänner haft en skön sommar, som bjudit både på värme och skyfall. Jag har börjat fostra en liten valp som skall bli arkivhund och idag är han på ÖLFA som min assistent. Anette börjar också att arbeta idag efter semestern. Bertil Gustafsson börjar också idag med sin inventering av gårdsarkiv i Finspångs kommun. Mer info om höstens arbete, kommer inom kort.

Börje Hjorth

 

Hösten inventeringar

Tue, August 19, 2008 13:55:24

Blog Image

I höst fortsätter inventeringen av byarkiv av Roy Andersson. Vita fläckar på kartan i detta hänseende är Finspångs och Boxholms kommuner. Dessa kommer att prioriteras. Roy skall arbeta åt Baroniet i Åtvidaberg okt-nov och i hans ställe träder då Albin Lindqvist in och skall då företrädesvis inventera i Finspångs kommun, där även de gamla bruken skall undersökas. Bertil Gustafsson fortsätter att inventera gårdsarkiv i Finspångs kommun. Till inventeringen skall medel statsbidrag sökas hos Riksarkivet i september. ÖLFA har erhållit 25.000:- av Finspångs kommun till inventeringen.

Bilden ovan föreställer smeder i Hävla, Finspångs kommun.

 

Filmfestival

Fri, August 22, 2008 10:38:52

Blog Image

Arkivens dag blir i år en filmfestival. Två arbetsgrupper arbetar för fullt. I onsdags, den 20 aug träffades Ellika Kyndel, Andreas Wallgård och Börje Hjorth på ÖLFA för planering av dagen den 8 november på Länsmuseet. Den s k skärmgruppen träffades redan i somras. Arbetet pågår. Den 3 sept träffas stora gruppen för Arkivens dag på biblioteket i Linköping, kl 1000.

 

Dagboksvecka planeras

Tue, August 26, 2008 11:26:12
Blog Image

Roy Andersson på Brukskultur Åtvidaberg planerar nu årets dagboksvecka, vecka 39. ÖLFA bidrar som vanligt med 5.000:- i prispengar. Läs mer under Aktuellt.

 

Torpen saknar i regel arkiv

Thu, August 28, 2008 13:50:16

Blog Image

Det finns ganska få arkivhandlingar om torp och backstugor. Man kan finna diverse kontrakt i gårdarnas och byarnas arkiv samt i en del person- och släktsarkiv, men i de flesta fall finns inget bevarat från torpkulturen i Sverige. Med kännedom om detta är det oerhört viktigt det arbete många hembygdsföreningar gör - torpinventeringarna. Här är ett exempel från Gammalkils hembygdsförening. Det pågår nu ett projekt om torpen. För mer upplysningar om detta, kontakta ÖLFA:s ordförande Margaretha Engman, tel 011-166846.

 

På två hjul i sommar

Fri, August 29, 2008 15:05:30

Blog Image

Cykel med påhängsmotor från 1950-talet. Foto: Bertil Gustafsson

Sommarens ledighet har bl.a. ägnats åt att få fart på denna gamla cykel med påhängsmotor från tidigt 1950-tal. Hjälmen är dock inte tidstypisk, då hjälmlagen ko0m först på 1960-talet. En hel del sköna turer erbjöd sommarsolen, men lika skönt har det vart alla gånger man fått trampa hem sedan motorn lagt av.

Albin Lindqvist, f.d. inventerare av sockenkistor och kyrktorn

 

Gåramålningar

Mon, September 01, 2008 10:54:05

Blog Image

ÖLFA har i flera år inventerat byar och gårdar avseende deras arkiv. Vi har även fotograferat bykistor och gårdskistor. Nu har turen kommit till de dokument om gårdarna, som utgörs av gåramålningarna, ett spännade fenomen, som fanns före fotografierna och flygbilderna. Det har gjorts en del i Skåne, Småland och i Gävleborgs län samt en socken i Östergötland, Ringarum, men större delen av Östergötland är outforskat. Nu planerar ÖLFA att sjösätta detta projekt, genom att söka medel på olika håll, bl a Riksarkivet. Ett givet samarbete är med Länsmuseet och Hembygdsförbundet.. Vi är tacksamma för idéer och synpunkter.

Bilden ovan är från en gård i Iselsta i Grödinge söder om huvudstaden. Målad av O Olsson, 1919. Bilden från SHF:s hemsida.

 

Skrift om bykistor mm

Thu, September 04, 2008 10:37:49
En liten skrift om bykistor, gårdskistor och sockenkistor planeras just nu på ÖLFA. Roy Andersson har fotograferat 25 bykistor. Bertil Gustafsson gårdskistor och kartfodral. Albin Lindqvist har ett antal bilder på sockenkistor. Skriften, en liten bilderbok, kommer att bli ett kollegialt samarbete mellan Börje Hjorth, Roy Andersson, Albin Lindqvist och Bertil Gustafsson.

.Blog Image

 

Gammal gårdskista

Thu, September 04, 2008 14:09:51
Blog Image
En gårdskista, antagligen från 1500-talet, påträffades vid inventering av gårdsarkiv vid Björnhult i Skedevi församling. Längden är 29 cm, bredd 20 cm och höjden är 14 cm. Den är tillverkad av trä, utanpå klädd med läder och försedd med ett antal kraftiga järnbeslag. Låset består av ett överfall med en ögla som som går in i sidan där låskolven griper tag när nyckeln vrids om. Under järnbeslagen finns lädret fortfarande kvar, medan det mesta är bortnött på övriga ställen.

Blog Image

På samma ställe fanns även ett brev skrivet på pergament. Brevet är ett utslag av en tvistemålshandling, ett s k dombrev skrivet 1595.

Texten lyder, omskriven på nutida svenska av Tore Norstad, på förjande sätt (rubriken är här understruken).

För alla som kommer att läsa detta brev,
gör jag Axel Bielke till Häradssäter och Loddby, lagman i Östergötland, veterligt, att efter det jag i fjol den 8 oktober 1594 höll en lagmanssyn emellan Björnhult och Käxelvik i Skedevi socken och Bråbo härad om en äng och notvarp, som Palne Eriksson på Ravnäs hade med några av härads nämnd synt (dömt) ifrån Björnhult och till nyss nämnda Käxelvik, oaktat samma torp (gård) är fordom byggt på Björnhults äng och ligger inom dess rätta gamla rågång, som jag själv gick utefter till fots och noga besåg och undersökte med de tre gode män, som då var med mig på synen och eftersom man hos lagmanssynen hade överklagat den nyssnämnda Palnes syn borde jag på mitt ämbetes vägnar rätta densamma. Detta så mycket hellre som det kunde bevisas, att Palne inte ens ville bese den gamla rågången, som enligt lag var det bästa vitsordet, utan hade suttit ute på sjön (Tisnaren) i en ekstock och sänt några av nämnden, som var med honom, och befallt dem att slå omkull tre gamla råmärken. Detta bevisades tillfullo och Jakob i Käxelvik kunde inte förneka det. Handlingssättet var olagligt och strider mot samvetet och sanningen. Därför gillade jag och stadfäste tillsammans med de gode män, som var med mig, att de gamla råmärkena skulle vara giltiga på nytt och åter uppresas, så som utvisas av mitt synebrev, som jag utgav efter det synen ägt rum och som jag då bekräftade med mitt och de gode männens sigill. Men eftersom nyssnämnde Palne Eriksson sedan har låtit höra av sig och förklarat, att han inte ville gilla eller låta sig nöja med förut nämnda lagmanssyn, trots att han och Bråbo häradsnänmd uppmanats att infinna sig där (i Käxelvik) och med lag och skäl söka försvara det som de förut hade emot lagen synt (dömt). Detta hade de med rätta bort göra, men han ville själv inte komma dit. Därför blev jag föranledd att tre olika gånger låta stämma och kalla de synemän, som varit med mig, till den herredag (riksdag), som hölls här i Söderköping i oktober 1595. Där var också ärlige gode män av adeln förordnade att sitta som (högsta) domstol och döma i alla viktiga rättegångar, som annars icke skulle kunna avgöras. De lät varje gång kalla och stämma den ofta omnämnde Palne till rådstugan att där svara inför domstolen. Men han kom inte, medan jag hade mina synemän tillstädes, men så snart som de farit från staden och inte hade råd att längre stanna där och vänta, då gick han upp till rådstugan och sade sig vilja svara inför domstolen. Därför, då mina synemän så ofta blivit ditkallade och besvärade, som förut nämnts, samt orsakats stora utgifter, särskilt under dyrtid, som nu rådde här i staden, och likväl allt var fåfängt intill den dag, då herredagen avslutades. Då sade de ädle, välborne gode män, som var förordnade att sitta som (högsta) domstol, att den lagmanssyn och dom, som jag synt och dömt, den skulle stå fast och att jag härom skulle utge mitt slutgiltiga dombrev och min stadfästelse. Därför stadfäster jag nu härmed mitt förut utgivna syne- och dombrev, så att Nils i Björnhult och hans barn och arvingar må fullt och alldeles obehindrat utnyttja och bruka alla de områden, som i mitt förut utgivna brev uttryckligen nämnes, såsom evärderliga, lagfångna och oklandrade ägor. Det är fördenskull förbjudet för var och en att tala häremot vid sex markers böter, då det gäller lagmansdom. Och till yttermera visso trycker jag mitt sigill här nedanför. Givet i Söderköping den 29 oktober efter Kristi födelse Ett tusen femhundra nittio på det femte året (1595).

(Den pergamentdel, varpå sigillet troligen varit fästat, är bortklippt.)


Text och foto: Bertil Gustafsson (inventerare av gårdsarkiv)

 

Det Vita Slottet vid Vättern

Thu, September 11, 2008 08:53:24

Blog Image

Att arbeta på Junex, en av Skandinaviens största konfektionsfabriker på sin tid, var något alldeles extra. Man hade vackra lokaler, en fantastisk kamratanda, grandiosa fester, en chef unik i sitt slag, men givetvis också dagar fyllda av hårt arbete.

Junex startades 1927 i Jönköping men flyttade 1936 till en nybyggd funkisfabrik i Huskvarna, med vidunderlig utsikt över Vättern. Det fanns också fabriker i Smålands Taberg, Jönköping och i Skåne och när koncernen var som störst hade den 1400 anställda.

Man tillverkade vackra, smakfulla och kvalitetsmässigt oslagbara kläder, för folket, till rimliga priser.

Kerstin Cewers har i samarbete med Jönköpings läns folkrörelsearkiv skrivit en bok om företaget, dess verksamhet och människorna som arbetade där. Boken bygger på intervjuer med drygt 100 f.d. anställda, på uppgifter i Junex arkiv som 2004 hittats vid en renovering och studiebesök på platser med anknytning till företaget.

Avsikten var att dokumentera en verksamhet som hade stor betydelse för bygden, inte minst för att den gav arbetstillfällen åt kvinnor. Junex lades ner 1970 ett öde som vid den tiden drabbade stora delar av den svenska textil- och konfektionsindustrin.

Men på 1940- och 50-talen blomstrade fabriken i Huskvarna, symaskinerna surrade, mannekängerna visade tjusiga kläder och personalen trivdes. I ett vitt slott vid Vättern.

Hör av er till Jönköpings läns folkrörelsearkiv på info@jfa.f.se om ni vill köpa boken eller veta mer!

 

Vårt 40:e medlemsarkiv

Thu, September 11, 2008 14:55:23

Från och med idag har ÖLFA 40 medlemsarkiv, små och stora - av alla typer i sann ABM-anda. Här finns folkrörelse- och föreningsarkiv, bygdearkiv, hembygdsarkiv, museer, bibliotek, forskningsarkiv, kommunarkiv, lokalhistoriska arkiv, Landsarkivet i Vadstena, Länsmuseet, Stiftsbiblioteket mm, en stor bred på alla östgötska arkiv som förvarar enskilda arkiv. Det är bara ett fåtal arkiv i Östergötland som står utanför ÖLFA:s paraply: Norrköpings stadsarkiv och Landstingets arkiv. Men dörren står fortfarande öppen för dessa om de vill vara med i en ABM-gemenskap, som stärker allas våra positioner. Emellertid är nästan alla enskilda arkiv med i våra databaser över enskilda arkiv. Där saknas bara Landstingets enskilda arkiv och 330 enskilda arkiv hos Norrköpings Föreningsarkiv.

Det 40:e medlemsarkivet blev Gammalkils Hembygdsarkiv och vi hälsar dem välkomna i gemenskapen!

Börje Hjorth

ÖLFA

 

Kulturnatten i Norrköping

Tue, September 16, 2008 18:29:44

Blog Image

Boka redan nu kulturnatten lördagen den 27 sept, en natt som börjar redan vid lunchtid på många håll i staden. I den gamla kuskbostaden vid Hemgården, Saltängsgatan 7 har Börje Evert Hjorth sin ateljé och galleri och där kommer att ställas ut dels olja på duk, hinterglasmåleri och trägravyrer, trägubbar mm samt: Detta år, sköna naiva bilder av en gästande konstnär, Inger Nyvelius, mest känd för sina saltängsgummor. Ateljén och galleriet är öppet 1300-1800. Här kan man också köpa vykort och böcker.

Välkommen!

 

Om dagböcker i Sveriges Radio Östergötland

Tue, September 16, 2008 21:55:53

Börje Hjorth medverkade i programmet Oss Emellan i Sveriges Radio Östergötland den 16 september. Temat var dagböcker och Rosmari Karlsson var programledare:

"Det är bra att skriva dagbok!
Det är faktiskt bra både för dig själv och dom som kommer efter dig. Varför ska vi då skriva dagbok? Skriver vi för oss själva eller för eftervärlden?
Börje Hjort från Östergötlands Arkivförbund vill rädda dagböcker som riskerar att försvinna i soporna när släktingar rensar efter anhöriga.
Rädda dagboken, säger Börje. Skriv dagbok uppmanar han också, särskilt ni som bor i Åtvidaberg. Vecka 39 är det en speciell dagboksvecka där.
Vässa pennan åtvidabergare!"

 

Debatt

Mon, September 22, 2008 09:36:37

Arkiven – en del av kultursektorn

När jag inledde min karriär inom det svenska arkivväsendet år 1970, blev mitt tjänsterum drottning Kristinas sovgemak i det gamla Vasaslottet i Uppsala. Jag blev kulturarbetare, ett populärt begrepp på den tiden. I samma ögonblick som jag steg in i det gamla slottet med alla sina arkiv, kände jag att jag från och med nu varje ögonblick inandades kultur. Min första titel blev amanuens och jag tänkte genast på Strindberg, som också börjat som amanuens.

Nu har åren gått med en svindlande hastighet och jag har arbetat i 38 år med de enskilda arkiven i Uppsala, Jönköpings län och Östergötland. Till de enskilda arkiven räknas t ex personarkiven, föreningsarkiven och företagsarkiven, men även konstens arkiv, musikens arkiv, filmens, teaterns arkiv mm dvs hela den sektor som står utanför statliga och kommunala myndigheter, ja man kan säga en hel kultursektor, den fria, kreativa sektorn. Det är alltså helt uppenbart att vi som arbetar med arkiven och kulturarvet är kulturinstitutioner. Även de statliga och kommunala arkiven är det, ty de förvaltar och vårdar en stor del av landet Sveriges minne. Och ändå envisas både statliga, regionala och kommunala kulturutredningar med att exkludera arkiven, när man talar om den heliga kulturen. ”Arkiv är nog inte riktigt kultur!”. Teaterfolket är på hugget vid kulturutredningar, varför många blir invaggade i tron att kultur är lika med teater. Det finns faktiskt mer kultur än teater, konst, musik, film, balett och litteratur. Jag har sett många kulturutredningar, som knappt nämner hela vår sektor.

Jag minns en kulturutredning i Norrköpings kommun, där man ej nämnde stadens arkiv, det mycket fina och välfyllda stadsarkivet i stadens rådhus. Vad är det för syn på kulturlivet som så flagrant exkluderar en stor del av den sektor som arbetar med vårt kulturarv? Förmodligen ligger en hel del av detta missförstånd hos oss själva. Vi har varit för dåliga på att marknadsföra oss själva som just kulturinstitutioner. Vi firar visserligen varje år i november den s k Arkivens dag, då Nordens alla arkivinstitutioner öppnar sig och generöst bjuder på och visar glimtar av det rika innehållet i arkivens skattekistor. I år firas denna dag med en filmfestival, då östgötsk film visas på Länsmuseet i Linköping en hel dag. Film är ett exempel på material som förvaras i våra arkiv och det är väl alla ense om att film är kultur!

Om man läser kultursidorna i landets tidningar är det likadant som i kulturutredningar. Det är väldigt sällan arkivens nämns i kultursammanhang. Kultursidorna fortsätter med att skriva om den senaste romanen, balletten, musiken, teatern och filmen. Inte ett ord om alla spännande projekt ute i de lokalhistoriska arkiven, hembygdsföreningarna, eller bland släktforskarna, . När anmäldes sist en nyutkommen hembygdsbok på en kultursida? När någon gång det ständigt pågående kulturarvsarbetet ute i kommunerna redovisas i länets tidningar, sker detta INTE på kultursidorna utan på nyhetsplats eller oftare på en lokalsida. Varför? Är kulturarvsarbete inte kultur? Om det är någon som tvekar, kolla då Östergötlands Arkivförbunds arkivblogg, en av landets första i sitt slag (www.olfa.nu)

Börje Evert Hjorth

Länsarkivarie, författare och konstnär.

PS. Denna artikel har sänts till kultursidorna i NT, Folkbladet och Corren.DS.

Införd i Corren på kultursidan fredag 26 sept.

 

Dagboksveckan

Wed, September 24, 2008 08:50:45

Blog Image

Dagboksveckan pågår denna vecka i Åtvidaberg. Vi hoppas att många nu dokumenterar sin vardag - till glädje och nytta för kommande generationer. Kanal Lokal, gjorde igår ett program om veckan.

Min saga

Wed, September 24, 2008 15:52:33

Blog Image

Insamling av sagor gjorda av norrköpingsborna fortsätter under hösten. Vässa pennorna! Sista dag för inlämning är 31 december 2008.

 

Sagohösten

Fri, September 26, 2008 11:23:02

Blog Image

ÖLFA har börjat få insända sagor i projektet Min Saga i Norrköping. Här ett exempel, som kan tjäna som inspiration till flera sagor från norrköpingsborna. Välkomna och kontrakta oss om ni har frågor! Börje finns på tel 011-122890.

 

Den gamla kistan- ny skrift på gång

Mon, September 29, 2008 17:55:00

Kistan

Det stod en gammal kista på vinden.

Jag såg den när jag letade efter mina fötter

Utanför fönstret rusade hinden

Kanske den visste mina rötter?

Kistan var av brunmålad tall

Två hänglås stängde mig ute

Ömson varm, ömson kall

Kände jag på locket ifall.

Jag lyfte kistlocket och såg ned på skatten

Gamla tidningar från förr

Rubriker som lyste i natten

En ingång till dåtidens dörr.

Jag kände på skräpet, som luktade pest

Flera lager Allehanda och Året Runt

Jag höll för näsan, mössen hade haft fest

Var där bara strunt?

Inslagen i grovt papper, ett tätt paket

Låg en gammal lunta

Här hade mössen gått bet

Jag svindlade: Min mormors gamla munta.

I det svaga skenet i dammet

Hörde jag där hennes röst

Den var klar men mjuk som sammet

Hon talade till mig på ålderns höst

Hennes dagbok berättade om våra rötter

Liv, arbete och kärlekens glöd

Jag återfann mina fötter

Himlen färgades röd.

Nu är kistan ren och funnit frid

Rymmer mina egna alster

Mormor lever i evig tid

I fred från alla kvalster.

 

Inventerare vidgar vyerna

Mon, September 29, 2008 20:09:06

Blog Image

Under höstens tågluff passade ÖLFAs sockenkistinventerare på att inventera kyrktornet på katedralen i Freiburg. Dessvärre visade sig stegar och trappor vara väl avskärmade från de skrymslen och vrår som normalt intresserar mig. När man väl kommit upp ett par hundra trappsteg satt en liten man och tog betalt för fortsatt passage upp till utsikten. Men det visade sig vara värt de motsvarande 15 kronor och alla smala trappor för att bese denna sydtyska tyska stad från ovan.

Albin Lindqvist

 

Trevlig recension i Tema Arkiv

Wed, October 01, 2008 09:47:29

Blog Image

Blog Image

Trevlig och positiv recension i Tema Arkiv av Ingrid Söderlund av ÖLFA:s skrift om gårds- och byarkiven.

 

Blog Image

En glimt ur kommande skrift

Wed, October 01, 2008 15:43:10

Blog Image

Kulla bykista från 1840. Innehöll handlingar 1814-2002.

Har ni några kistor på vinden eller i något uthus? Vad innehåller de? Vet ni? Kolla era kistor! Har ni någon vacker kista, tar vi gärna emot en bild på den för vår pågående dokumentation om kistor i Östergötland. Sänd till info@olfa.nu

Den lilla boken om kistor beräknas komma ut före jul och heter Den gamla kistan.

Börje Evert Hjorth

 

Förslag till omslag

Thu, October 02, 2008 10:57:25

Blog Image

På jakt efter arkivfynd

Fri, October 03, 2008 15:23:52

Blog Image

Den här spännande bilden på ÖLFA:s inventerare av sockenkistor, Albin Lindqvist från kyrkotornet i Tryserum är väl en sinnebild för alla arkivariers och även historikers dröm om att göra det verkliga arkivfyndet på någon gammal vind, ett arkivfynd som plötsligt kan kasta nytt ljus över en del av vår historia. Vid det här tillfället var det kristidsnämndens arkiv som låg i dammet.

Denna bild kommer att ingå i skriften Den gamla kistan.

 

Personalträff

Tue, October 07, 2008 08:53:03

Blog Image

Höstens personalträff planeras för fullt. Temat den här gången är digitala arkiv och hela den omställning av arkiveringsprocessen, som krävs nu när dataåldern även börjar visa sina tänder bland de enskilda arkiven. Dagen blir den 19 november.

Skall vi ta emot CD-skivor för arkivering? Hur skall man långtidsförvara digittalt material? Vi får besök av en expert, universitetsarkivarien Eli Hjorth Reksten på förmiddagen. på eftermiddagen gör vi som vanligt ett studiebesök, men det är inte spikat än. Har ni några förslag, hör av er!

Börje Evert

 

Personaldagen

Wed, October 08, 2008 10:05:37

Blog Image

På eftermiddagen vid höstens personalträff, tar vi en liten promenad bort till Nya Rådstugugatan till Svenska kyrkans museum vid Kyrkans hus, som vi ser här ovan. Där får vi en visning av museet, följt av kaffe med dopp. En skriftlig kallelse med program kommer så småningom.

 

ÖLFA in action

Wed, October 08, 2008 13:44:21

Blog Image

ÖLFA:s Bertil Gustafsson ute på fältet, ständigt på språng efter gårdsarkiv, byarkiv, bruksarkiv och kistor av olika slag. ÖLFA har de senaste åren haft flera utsända i länet för att dammsuga gårdar, byar och kyrkor efter enskilda arkiv. Bertil har arbetat sedan 2006. Dessutom fortsätter Roy sin undersökning av byarkiven med en tillfällig paus då han ordnar och förtecknar Baroniet Adelswärds arkiv. Albin kommer att fortsätta i Finspångs kommun och läser samtidigt arkivkunskap i Härnösand. Anette finkammar våra databaser, hittar fel som rättas till och kompletterar. Börje färdigställer i dagarna nästa skrift i skriftserien, Den gamla kistan, som skall komma ut till jul. Full fart!

 

Sockenkistor/kyrkkistor

Thu, October 09, 2008 15:36:38

Inventeringen av sockenkistor/kyrkkistor, kyrktorn och kyrkvindar har nu avslutats. Den utfördes av Albin Lindqvist. 113 kyrkor undersöktes. En fullständig rapport föreligger, där i detalj redovisas vad som framkommit vid denna undersökning. Delar av rapporten kommer senare att redovisas i verksamhetsberättelsen.

Börje Evert Hjorth

 

Ödeshögs Lokalhistoriska Arkiv på språng!

Fri, October 10, 2008 10:07:59

Blog Image

Ödeshögsarkivet med Charles Eriksson i spetsen är på hugget. Här en ny folder, trevligt och infomativt upplagd. Och så ha man sänt ut ett brev till alla föreningar i kommunen: Hjälp oss hitta flera lokalhistoriska handlingar i vår kommun!

En eloge från ÖLFA!"

 

Det fagra Östergötland

Mon, October 13, 2008 10:50:56

Blog Image

En vacker bild från vårt vackra län, en vy över Kättilstad kyrka med Tjärstad kyrka i bakgrunden. Bilden är tagen av Per Göransson och är länsmuseets. Bilden kommer att ingå i skriften, Den gamla kistan, som kommer ut till jul.

 

Skriften om kistor på gång!

Thu, October 16, 2008 09:57:14

Blog Image

Nu håller skriften Den gamla kistan på att tryckas hos Tellogruppen AB i Söderköping, Den kommer ut om ett par veckor, men kan redan nu beställas här.(info@olfa.nu). Priset är 50:- + ev porto. Passa på och köp en trevlig julklapp!

Skriften innehåller många fina bilder på bykistor, gårdskistor, kyrkokistor och sockenkistor och andra bilder, samt lite kort om andra typer av kistor.

På bilden ser vi en karttub av trä från Börstorp i Regna socken, vars innehåll är laga skifteskartor.

 

Före ÖLFA

Thu, October 16, 2008 14:39:17

Blog Image

Blog Image

Så här såg det ut där nu ÖLFA ligger i fastigheten Stjärnan under 1800-talet. Nedersta bilden föreställer krogen "Lilla Helvetet" i hörnet av Vattengränd och Slottsgatan.

Bilderna hämtade ur Gamle Schwartzens minnen.

 

Start på serien glimtar från länet.

Fri, October 17, 2008 11:10:59

Blog Image

Idag startar fotoserien Glimtar från länet. på denna blogg. Vi kommer att då och då publicera bilder ur databasen Östgötabild och andra från olika delar av länet, förr och nu- med kommentarer. Denna första bild är tagen 1895 vid Grensholmen i Vånga socken, en socken som ligger mig varmt om hjärtat, eftersom jag bor där ganska mycket på lantstället Måsen. Fotograf var Lars Fredrik Lovén och Länsmuseet äger bilden. Grensholmen ligger ganska nära sjön Roxen, där också en gammal fornborg tronar på stranden. Nere vid sjön ligger också den vackra badplatsen Sjöängen med sandstrand och inramad av ekskog. Grensholms säteri drivs idag som ett modernt företag med biffdjursproduktion och ägs av familjen Lagerfeldt.

I Vånga verkar Vånga hembygdsförening, en förening som i år firar 75 år! Föreningen har ett fint arkiv, vars arkivarie är Eivor Sandberg, en kvinna som är en slags levande uppslagsbok när det gäller Vånga förr och nu. Vånga Hembygdsarkiv är också medlemsarkiv i ÖLFA. Föreningen invigde sin nya förnämliga arkivlokal år 2006.

Vånga socken har en spännande historia, då socknen tidigare tillhörde Finspångs bergslag med stor brytning av järnmalm på flera platser.

För mer information om Vånga socken, kontakta ÖLFA, så förmedlar vi kontakt med hembygdsföreningen.

Börje Evert Hjorth

 

Åren 1970-75 i slottet

Sun, October 19, 2008 16:09:25

Blog Image

Länsarkivarien i sitt tjänsterum i det gamla Vasaslottet i Uppsala, drottning Kristinas sovgemak, omgjort till amanuensernas tjänsterum.

 

Doften i ett gammalt arkiv

Mon, October 20, 2008 14:51:02

Blog Image

Det här är det gamla kyrkoarkivet i slottet i Uppsala, där det förvarades kyrkoböcker från Dalarna i norr till Sörmland i söder. Det var här man vistades ganska mycket när man besvarade släktforskningsförfrågningar både inom och utom tjänsten. Många kvällar satt jag här inne bland hyllorna och bläddrade i luntorna, när jag gjorde släktutredningar till ameriikanska äldre damer, vilka sedan sände dollarsedlar i vanliga kuvert. Men, det var den alldeles speciella doften härinne, en doft av äldre papper och skinnband, som mest stannat kvar i minnet, en doft av en lång historisk epok av mängder av människor, som fötts, gift sig, fått barn, dött och flyttat, ett panorama av öden, en slags eviga-livet-doft. Det är den doften vi arkivarier förvaltar för framtiden, det eviga livet egen doft!

Börje Evert Hjorth

 

Utsikt från Lugnet i Finspång

Tue, October 21, 2008 14:25:16

Blog Image

Vi fortsätter rundvandringen i länet. Nu till Risinge socken där Finspång ligger. Här en bild tagen av Didrik von Essen, 1902, som heter Utsikt från Lugnet, dvs slottsparken i Finspång. En vackert komponerad bild i en naturfager kommun.

I Finspång ligger ett av ÖLFA:s äldre medlemsarkiv, Finspångs Föreningsarkiv, som har varit medlemsarkiv sedan ÖLFA: start 1984. Finspångsarkivet startade i början av 6o-talet och förvarar idag 404 föreningsarkiv av alla typer. Arkivet är inrymt i Folkets Hus i Finspång och arkivföreståndare är Britt-Marie Karlsson.

I Finspång pågår just nu en inventering av gårds-och byarkiv samt bruksarkiv. ÖLFA har erhållit 25.000:- av kommunen i bidrag. Inventeringsmän är Bertil Gustafsson och Albin Lindqvist.

Länsmuseet äger bilden.

 

Succé!

Wed, October 22, 2008 11:25:06

Blog Image

Åtvidaberg slog rekordet! Det låg på 96 stycken dagböcker i Norrköping. I Åtvidaberg skrev 181 personer dagbok denna vecka. Priserna togs av tre skolbarn. Grattis Åtvidaberg med Brukskultur Åtvidaberg och Roy Andersson i täten!

Nu finns en värdefull dokumentation om vad åtvidabergarna tänkte och tyckte en vecka år 2008. Dagböckerna kommer att förvaras i säkra arkiv för framtiden. Tänk er: Kanske sitter någon på 3000-talet och läser dessa dagböcker. Eller vill någon forskare använda det? Värdefull samtidsdokumentation!

Börje Evert Hjorth

 

Sanning och konsekvens

Thu, October 23, 2008 09:54:08

Sanning och konsekvens

Inom historieforskningen brukar man skilja på olika slags källor man använder för att berätta sanningen om ett skeende, en människa, ett hus mm. Man brukar tala om primärkällor och sekundärkällor. Primärkällorna återfinner man oftast i arkiv, dvs skriftlig information i handlingar som i tid och rum ligger nära det man vill skildra ( kyrkoböcker, dagböcker, köpebrev, domstolsprotokoll mm) Sekundärkällor återfinner man på bibliotek, museer och på Internet, dvs i böcker, föremål, web-sidor mm. Om man vill på ett så sant sätt som möjligt skildra dåtiden, skall man då vända sig till ett museum eller bibliotek? Eller surfa på nätet? Ja, man kan där få en första version av det som hände, men inte sanningen. Vill man verkligen veta hur det var, då måste man gå tillbaka till primärkällorna – i arkiven.

Vi matas dagligen med information om vad som händer eller har hänt i samhället via våra media. Men hur mycket är sant och hur mycket av det som serveras oss bygger på primärkällor? Ytterst lite! Är man en sanningssökare, måste man inta en skeptisk hållning till det dagsaktuella nyhetsflödet. Ja, men förr eller senare kommer väl allt fram i doktorsavhandlingar och uppsatser vid universiteten? Jo, man kommer lite närmare en slags sanning, men inte hela, ty även en vetenskaplig avhandling måste göra ett urval av källor, tidsbegränsa sig samt inte minst utgå från en problemställning och även ofta följa de vetenskapliga teorier, som är på modet just nu inom den aktuella disciplinen.

Får vi då aldrig veta hur det verkligen var i dåtiden? Om man anstränger sig kan man nå ganska nära en slags sanning om man först går till arkiven, där primärkällorna finns och sedan. kompletterar med sekundärmaterial på bibliotek, museer, webben mm. Men glöm inte bort att det primära återfinner ni i arkiven!

Börje Evert Hjorth

 

Appropå film

Fri, October 24, 2008 14:17:07
Blog Image

ÖLFA har tidigare uppmärksammat den filmskatt som ligger i våra arkiv. Här är vi ute i pressen och varnar för den farliga nitratfilmen. Vi räddade flera stycken och en del förstördes hos brandstationen. Den 8 nov är det dags för Arkivens dag, som i år blir en filmfestival på länsmuseet: En hel dag med östgötsk film! Primus motor för denna dag blir Ellika Kyndel, länets expert på film.

 

Filmfestival 8 nov

Mon, October 27, 2008 10:53:39

Blog Image

Nu vankas Arkivens dag, som detta år går i filmens tecken. Här är affischen, som ni skall hålla utkik efter, gjord av Andreas Wallgård på Landsarkivet i Vadstena. Alla är välkomna till Länsmuseet lördag den 8 nov för en helldag med spännande filmer från Östergötland.

Börje Evert Hjorth

Samordnare av Arkivens dag.

 

Ny skriftserie?

Tue, October 28, 2008 08:39:06

Blog Image

Igår föreslog jag för mina kollegor i landet,dvs de regionala arkiv som handhaver enskilda arkiv, att vi skulle dra igång en skriftserie med ett nummer per år eller vartannat. Jag åtog mig att vara redaktör, då jag har viss vana. Jag mailade ett utkast till idén och frågade om mina kollegor ställde sig positiva till idén. Jag har redan fått 7 svar, där alla är positiva, men frågan om målgrupp bekymrar visst de flesta. Frågan är inte svår att besvara och det skall jag göra om en majoritet av mina kollgeor är positiva till idén. Jag har naturligtvis tänkt på både målgrupper, distribution, innehåll mm, men det återkommer jag till som sagt - när jag vet om länsarkiven är intresserade.

Börje Evert Hjorth

Länsarkivarie i Östergötland

 

Öringe i Ekeby socken

Tue, October 28, 2008 14:52:16

Blog Image

I serien Glimtar från Östergötland har vi nu kommit till Ekeby socken, där för övrigat Boxholm ligger. Här en vacker bild från Öringe, tagen år 1928 av M Sjöbäck. Länsmuseet äger bilden.

I Boxholm finns Boxholms Folkrörelsearkiv, som bildades 1986 med hjälp av ÖLFA. Mångårig föreståndare har varit Bengt Nilsson, också känd från revyvärlden. Arkivet förvarar idag 98 arkivbildare av alla typer. Arkivet inreddes med nya arkivhyllor redan på 1980-talet med hjälp av statsbidrag förmedlade av ÖLFA. Man kan idag säga att Boxholms Folkrörelsearkiv idag sover, men ÖLFA hoppas att innevånarna i Boxholms kommun åter kan blåsa liv i det fina arkivet, en samling kommunen har all anledning av vara stolta över - och ett intressant forskningsmateterial om kommunens historia.

Börje Evert Hjorth

 

Kulturarvet hotas!

Wed, October 29, 2008 09:48:17

Ny bok har utkommit om kulturarvsbrott. Varannan hembygdsförening har varit utsatt för stölder och fyra av fem museer. Bland arkiven uppger 40 % att de haft stölder. Det förekommer alltså en stor och utbredd handel på Internet med både gamla föremål , böcker, arkivhandlingar mm. Så det gäller att se upp med säkerhet för våra samlingar! Kolla upp era försäkringar, lås, larm mm. Boken heter Kulturarvsbrott och är skiven av Linda Källman och Lars Korsell.

Blog Image

Ingen kulturarvsplan för Norrköping

Wed, October 29, 2008 09:55:41

Kultur och Fritidsnämnden i Norrköping beslutar idag att inte avsätta pengar för en kulturarvsplan för kommunen, ett förslag från Östsam. Och för kommande år ser det mörkt ut.

 

NU HAR DEN KOMMIT!

Wed, October 29, 2008 15:07:18

Blog Image

Nummer 15 i ÖLFA.s skriftserie har nu kommit. Den ligger helt färsk från tryckeriet på mitt bord, en liten fin julkappsbok till alla vänner av kulturarvet i Östergötland. Det är en liten bilderbok på gårds-och bykistor, sockenkistor och kyrkkistor samt lite om andra typer av kistor - ett litet bidrag till Östergötlands kulturhistoria. Vi kommer att sälja den för det fascila priset av 50:- Beställ på info@olfa.nu.

Börje Evert Hjorth

 

Idéerna flödar

Wed, October 29, 2008 18:25:32

Blog Image

Så här skulle det kunna se ut, ett exempel!

 

Den enskilda sektorn

Thu, October 30, 2008 15:36:12

Blog Image

Bland landets arkivarier arbetar 53 % inom den statliga sektorn, 22 % inom den kommunala och 17 % inom vår, dvs den enskilda. Det kan man läsa på DIK:s hemsida, som också nu har en blogg, där min debattartikel om arkiv-kultur just har ventlilerats bl a av förbundsordföranden i DIK. De flesta arkivarier tillhör Sveriges Arkivtjänstemannaförening inom DIK, Dokumentation, Information, Kultur. Är vi kulturarbetare eller vad är vi? Javisst! Är det någon som tvekar, kolla vår hemsida och blogg!

Nu blev det riktigt mörkt ute - redan efter lunch och vi väntar på snöfallet. Bra väder för att ordna ett arkiv. Kanske ni gör ett fynd? Keep on the good work!

Börje Evert Hjorth

 

Ibland lyssnar 08 på oss i landsorten

Thu, October 30, 2008 17:47:57

Blog Image

Blog Image

Nytt projekt startar

Fri, October 31, 2008 10:09:37

Blog Image

Projektet Gåramålningar, en inventering och utställning av gåramålningar startar redan på måndag den 3 nov 2008. inventeringen skall utföras av Albin Lindqvist under ledning av länsarkivarien. Finaniseringen är klar året ut. För år 2009 skall medel sökas hos Riksarkivet. Projektet är ett ABM-samarbete med Länsmuseet.

Under år 2010 skall en utställning anordnas på Länsmuseet.

Idag har pressinfo om våra två nummer i skriftserien, som utkommit under året, utsänts till fyra dagstidningar i länet.

Börje Evert

 

Föreningsarkiven, mm.

Fri, October 31, 2008 10:45:43

Blog Image

ÖLFA har nu nästan i tre år arbetat med gårds- och byarkiv, landsbygdens företagsarkiv, men vi har inte varken glömt bort eller försummat föreningarnas arkiv. Vi har kontinuerligt jobbat med våra databaser och också arbetat med uppföljning av våra inventeringar av föreningsarkiv i 12 kommuner. Det är ett tyst och idogt arbete, men ack så viktigt. Vi saknar fortfarande uppgifter från Ydre Lokalhistoriska arkiv och 330 arkivbildare i Norrköpings Föreningsarkiv. Vi hoppas det sker en skärpning från dessa under kommande år, ty det borde ligga i deras eget intresse, då det handlar om materialets tillgänglighet för forskare och allmänhet.

ÖLFA har också fått en ny medlem, Friluftsfrämjandet i Östergötland. Vi hälsar dem välkomna! Vi har också tagit emot ett stort personarkiv från Norrköping-Linköping, som kommer att arkiveras i Linköpings Föreningsarkiv, där ÖLFA:s övriga personarkiv och dagbokssamlingar förvaras.

 

Bysjön i Åtvidaberg

Tue, November 04, 2008 11:17:54

Blog Image

I serien Glimtar från vårt vackra län har nu turen kommit till Åtvidaberg, en kommun med både en spännande historia och mycket vacker natur. Här en utsikt över Bysjön från Västantorp, tagen av Johan E Thorin år 1911. Kommunen äger bilden.

I Åtvidaberg finns också Brukskultur Åtvidaberg, arkiv och museum, också medlemsarkiv i ÖLFA samtidigt som det är arkivdepå för ÖLFA.s företagsarkkiv. Här arbetar Roy Andersson och Britt Svensson, där Roy även arbetar för ÖLFA. Besök gärna Brukskulturs hemsida www.atvidaberg.se/brukskultur.

Besök också gärna denna vackra kommun. Visste ni att den berömda konstnären Marcus Larsson föddes här på Örsätters gård. Och att kommunen har en mycket duktig organist. En fin CD-skiva med hans orgelstycken finns att köpa på Bruksmuseet. Missa inte Åtvidaberg!

Börje Evert

 

Skrifterna anmälda

Thu, November 06, 2008 13:28:58

Blog Image

Corren är i länet tydligen den enda tidningen som har fattat att också kulturarvet är en kulturfråga och skall som sådan behandlas på kultursidorna. Heder åt kulturredaktören Helena Lundberg!

 

Ett bruksarkivs öde

Thu, November 06, 2008 14:30:38

 

Image Thumbnail

Image Thumbnail

Till vänster: De kraftigt förfallna industribyggnaderna.
Till höger: Trappan ner till arkivet.

Den gamla bruksorten Gusum i sydöstra Östergötland kom att präglas av bruket sen dess start på 1600-talet. Men våren 1988 förändrades allt. Bruket gick i konkurs efter omfattande ekonomiska svindlerier inom ledningen. Två stora lastbilar lastades med arkivmaterial som fyllde upp en hel sexrumslägenhet i Stockholm. Materialet granskades under flera år och utmynnade i ett åtal om 8000 sidor. Fängelsestraff följde för bruksledningen, men vart arkivmaterialet tog vägen är oklart.

Blog Image

Det förfallna arkivet i den fuktiga källaren under brukskontoret

Industrilokalerna fick nya ägare, som en efter en gick i konkurs. Spekulerare hoppades kunna tjäna en hacka, men då myndigheternas viteskrav på grund av förfall blev för påträngande, då såldes lokalerna till nya tvivelaktiva ägare. Delar av arkivet plundrades, bl.a. försvann brukets priviligiebrev från 1600-talet ut på svarta marknaden.

För 10 år sedan hämtade Gusums bruksmuseum det som återstod av arkivet, bl.a. räkenskaper från 1700-talet. Över 30 hyllmeter räddades, varav merparten lämnades till Vadstena Landsarkiv.

Blog Image

Ritninger utvälta på det fuktiga golvet i arkivet

Byggnaderna genomgår under hösten en kulturhistorisk inventering. Under arbetet påträffades tusentals ritningar i det gamla bruksarkivet. Trots att lokalerna varit tillhåll för traktens ungdom under många år har ritningarna fått ligga kvar, visserligen utvälta på golvet.

Blog Image

Ritningarna räddas genom ett källarfönster

För ett par veckor sedan räddades ritningarna. Då ovanliggande kontor är svårt brandskadat bars de ut genom ett källarfönster. Förhoppningsvis kan materialet vara till användning inför den kommande saneringen och rivningen av byggnaderna. Epoken Gusums bruk är över - men dess spår på arkivfronten har fått tillökning.

Albin Lindqvist

 

Den avlägsna kullen

Thu, November 06, 2008 14:56:20

Blog Image

Det är lika bra att ni vänjer er. Gåramålningar kommer vara ett ständigt inslag på bloggen under den kommande tiden. Den länsomfattande inventeringen har påbörjats, men redan 2003 drog jag igång en lokal inventering hemma i Ringarums socken. Ett 30-tal målningar kom då fram i nytt ljus.

Den här bilden föreställer gården Kullen i Kömneviks by, Ringarums socken. Kömnevik ligger helt avlägset utmed sjön Yxningen som utgör gräns mot Småland. Det var först långt in på 1800-talet som byn överhuvudtaget fick väg. Tidigare var byborna förvisade till dåliga stigar eller transport över sjön.

Albin Lindqvist

 

Dagboksfynd kan bli bok

Fri, November 07, 2008 10:42:13
Blog Image

Häromveckan köpte jag en vacker bildbok om växter på loppis för fem kronor - som visade sig vara en 88-årig kvinnas utförliga dagbok år 2005. Jag vet ej vad hon heter eller bodde, men tanken på att göra något av den släpper mig inte. Den är fint skriven, utan darr i handstilen och sträcker sig från 3 januari till och med 23 december. Stilen är dock liten, varför vi först måste läsa igenom den, renskriva den och se vad det kan bli. Kanske det blir boken om den gamla kvinnan X och hennes liv och tankar år 2005. Spännande! Livet är fullt av potentiella projekt! Hur skall man hinna allt?

 

ARKIVENS DAG

Sat, November 08, 2008 09:52:16

Blog Image

Idag firar alla arkiv i Norden Arkivens dag. Jag sätter mig ned på kullen och skådar in i framtiden, som för oss arkivarier är EVIG. Arkiven skall leva i evärderlig tid, sa min gamle arklivlärare, landsarkivarien Birger Lundberg.

Grattis med dagen alla som arbetar med arkiv i Östergötland och övriga landet!

Börje Evert

 

Östergötlands Musikarkiv

Mon, November 10, 2008 13:29:31

Blog Image

Nytt arkiv på gång! En projektgrupp arbetar f n med att starta ett östgötskt musikarkiv. Under 2009 kommer arbetet med att ordna, förteckna och digitalisera Östergötlands Spelmansförbunds arkiv att inledas. Arkivutrymme för projektet har också ställts till förfogande genom Linköpings Föreningsarkiv. Kontaktman är Katarina Hammarström, tel 0121-14447 eller kaham@telia.com. Vi hälsar projektet välkommet och hoppas att arkivet sedan kommer att ingå i ÖLFA:s nätverk som medlemsarkiv. Projektet sker i samarbete med Sensus.

Börje Evert Hjorth

 

Filmfrossa på Arkivens dag

Mon, November 10, 2008 22:08:15
Blog Image

Den här söta lille tjejen bjöd på kexchoklad från Cloetta på Länsmuseet i lördags, när Arkivens dag firades med östgötsk film hela dagen. Ellika Kyndel höll föredömligt i både manus och regi och vi beräknade att ca 150 personer bevistade filmvisningen under dagen. Andra arkiv hade också öppet hus denna dag. Hos Vikbolandets Arkivförening kom 20 intresserade personer och fick ta del av arkivskatter. Det var också öppet på Norrköpings stadsarkiv, Vånga hembygdsarkiv och Kvillinge Föreningsarkiv. Mer om detta senare.

 

Kulturarvsdag

Tue, November 11, 2008 21:41:30

Blog Image

På torsdag är det åter dags för en samling av alla vänner av kulturarvet på Länsmuseet. 140 deltagare har anmält sig och här återfinner man i stort sett alla som på olika sätt arbetar för att vårda, lyfta fram, tillgängliggöra och förvalta kulturarvet i Östergötland. Här finns hembygdsföreningar, kommuner, arkivinstitutioner, museer, bibliotek, universitetet, släktforskare, politiker, ja en salig blandning av människor som aktivt arbetar med kulturfrågor av rang, nämligen kulturarvet. Förutom en hel intressant information via anföranden, får man tips och idéer i korridorssnacket, vid kaffet och under lunchen. Speciellt intressant blir att höra Roy Andersson berätta vad som fanns i sockenkistorna, de kistor som finns i varje kyrka i länet (120 st). ÖLFA har gått igenom dem och funnit en hel del! Dessutom presenterar ÖLFA två nya skrifter, vilka man kan titta i under dagen och sedan beställa - för en spottstyver!

Väl mött, kollegor och vänner av kulturarvet i det fagra Östergyllen!

Börje Evert Hjorth

 

Jaga pengar

Wed, November 12, 2008 11:15:41

Blog Image

Till en vacker bild av den store gåramålaren Olof Olsson, sitter jag och skriver ansökningar om pengar till kommande projekt, där gåramålningsprojektet är ett av dem. Jag skickar ut mina tentakler åt många olika håll. Ibland blir det avslag, men ibland blir det bingo! Och vi kan fortsätta dokumentera kulturarvet i Östergötland i form av olika arkiv, där just gåramålningar är en typ av arkivalier, som ligger mig varmt om hjärtat, då jag själv målar. Och jag har faktiskt också gjort några gåramålningar, bl a en av gården Stora Rödja i Vånga socken.

Betrakta denna bild: Är det inte en fin bild av den svenska naturen! Kanske det är uppe i Kolmården?

Börje Evert

 

Styrelsemöte på ÖLFA

Wed, November 12, 2008 20:26:44

Blog Image

Det sista styrelsesammanträdet i år hölls på ÖLFA. Här ser vi fr v Monica Johansson, arkivarie på Linköpings stadsarkiv, Lars Malmbjörk, lektor och KD-politiker i Linköpings kommun, tillika vice ordf, Margaretha Engman, t f ordf i Östergötlands Hembygdsförbund, ordf i ÖLFA, Lars T Jacobsson, ordf i Vikbolandets arkiv och historieförening, Peter Kristensson, Journalistföreningen, Nyhetschef på lokalradion samt Gunnel Mörkfors, antikvarie på Östergötlands länsmuseum. Ej med på bild länsarkivarie Börje Hjorth. (som tog bilden) samt Ann-Kristin Eriksson, Folkdansringen, som hunnit gå. Fler som ej var med var Märta Drätting, Linköpings föreningsarkiv, Carl-Gustaf Forsman, Ödeshögs lokalhistoriska arkiv samt arkivarie Roy Andersson, Brukskultur Åtvidaberg.

Fritiof, arkivhunden låg under bordet, enligt uppgift på Lars T Jacobssons fötter.

Börje Evert

 

Dagboksveckan succé!

Mon, November 17, 2008 10:58:20

Blog Image

Blog Image

Dagboksveckan i Åtvidaberg blev både succé och rekord. Hela 205 dagböcker skrevs under veckan och lämnades in till Brukskultur Åtvidaberg, som nu arkiveras under Åtvidabergsminnen. Prisutdelning skedde på biblioteket den 12 nov och gick till tre skolelever, vilka ses här ovan. Grattis Åtvidaberg och tack för bra arbete Roy Andersson!

Börje Evert

 

Höstträffen

Tue, November 18, 2008 09:36:44

Norrköping 2008-10-29

Välkomna till personalträff!

Hösten träff blir i Norrköping onsdagen den 19 november 2008. Förmiddagen går i det digitalas tecken och vi får besök av en expert på digital arkivering, universitetsarkivarien Eli Hjorth Reksten. Hur gör vi när vi får in t ex CD-skivor till våra arkiv? Hur ser framtiden när det mesta av det vi skriver och fotar aldrig lämnar datorn? Måste vi skriva ut allt på papper? Många frågor….

På eftermiddagen går vi till Kyrkans museum på studiebesök.

 

Det är skönt att sitta

Fri, December 05, 2008 12:30:18

Blog Image

Blog Image

Annette och jag håller ställningarna på ÖLFA idag, medan Börje vilar stämbanden i sin ateljé.

Två bilder från Bråta Barnhem får avrunda veckan. Den ena målad av O Olsson 1922 och den andra ett fotografi från mitten av 1910-talet. Tillvaron på barnhemmet var sällan så grön och lummig som målningen visar. Föreståndarinnan Alma syns åt vänster i bild. Framför henne står en liten flicka med rosett i håret. Hon heter Inga och har idag hunnit fylla 96 år.

Sist jag besökte henne berättade hon att de inte hade råd med stolar till alla barnen, så de fick äta knästående. Först då hon var i 10-årsåldern fick sockensnickaren order att tillverka de efterlängtade stolarna. Sockensnickaren höll för övrigt till i det som kom att bli mitt hem de första 19 åren i livet. Men då, 60 år senare, hade modet med stolar slagit igenom på allvar hemma i Bråta.

Albin Lindqvist

 

Stumhet

Wed, December 03, 2008 22:12:56

Blog Image

Jag är nu indisponerad på grund av ett virus som invaderat mina stämband. De som vill prata med mig hänvisas till mail eller Anette Nyqvist på telefon. Jag har dragit mig tillbaka till min ateljé, där jag f n utforskar Kung Magnus Eriksson och 1300-talet. Jag hoppas vara fit for fight på måndag.

Börje Evert

 

Bokslut 2008

Sat, December 06, 2008 22:53:15

Blog Image

ÖLFA:s stab samlades vid ett vattenfall för att göra bokslut fär året 2008. Längst fram på klippan ser vi Börje Evert Hjorth, executivce manager, sedan följer Albin Lindqvist, Roy Andersson, Bertil Gustafsson och Anette Nyqvist. Längst bak sitter Margaretha Engman, som tyckte det var lite läsktigt att gå i den här terrängen. ( men hon hördes ändå) Vi kom fram till att året har varit framgångsrikt och beslöt att fira det genom att äta ett gott julbord på Hemgården i Norrköping. Börje framhöll också att vi var ett bra team! Och tackade alla för ett gott jobb!

 

Annette anställd

Tue, December 09, 2008 20:32:58
Blog Image

Alltsedan 1998 har inte ÖLFA haft fast anställd personal förutom länsarkivarien. De första åren 1986-1998 arbetade Gunilla Wahlén som kanslist på halvtid. Verksamheten har bedrivits med projektanställda för kortare och längre perioder. Från 1 jan 2009 kommer Annette Nykvist att arbeta 75 % som kanslist. Hon har redan varit anvisad av Arbetsförmedlingen till ÖLFA i ett projekt sedan 2007. Hon kommer i första hand vara anställd ett år med möjlighet till förlängning. På bilden ses Anette med vår inventerare Albin Lindqvist i bakgrunden.

 

Glimt från det gamla Söderköping

Wed, December 10, 2008 14:43:55

Blog Image

En vacker bild ur Emil Ströms samling, odaterad men mellan åren 1914-1946, då han var verksam i Söderköping. Den här vackra bilden skulle kunna vara hämtad ur holländskt 1600-talsmåleri, en fin stämningsbild av det tysta arbetet.

Emil Ströms samling är en del av S:t Ragnhilds gilles bildsamlingar, nu utlagda på Internet. I Söderköping finns tre av ÖLFA:s medlemsarkiv, Söderköpings kommunarkiv, Söderköpings Arkivförening och S:t Ragnhilds gille. Alla deras enskilda arkiv finns med i ÖLFA:s databas över enskilda arkiv.

Börje Evert

 

En blev tre

Fri, December 12, 2008 15:34:11

Blog Image

Igår leverarades ett stort personarkiv till Linköpings föreningsarkiv och ett annat arkiv till Östergötlands länsmuseum. Idag har jag åkt på snötäckta vägar till Yxnerum för att fotografera en gåramålning. Men väl där visade det sig finnas tre målningar, varav en C J Wester från 1893 över Borkhults pappersbruk. Bilden här ovan är ett foto över samma bruk fast några år efter nedläggningen, hämtat ur Thorins bildsamling. De bilder jag tog idag på målningarna måste först redigeras innan de kan användas.

Trevlig helg.

Albin Lindqvist

 

God Jul önskar ÖLFA!

Fri, December 12, 2008 09:38:03

Blog Image

Till alla läsare av denna arkivblogg önskar vi på ÖLFA en god och fröjdefull jul, då vi tänder ljusen för att få kraft att invänta vårens ankomst!

Börje Evert

 

En bit Östergötland

Sun, December 21, 2008 19:23:45

Blog Image

En gammal by i Östergötland, sett ur en konstnärs perspektiv.

God Helg!

Börje Evert

 

Gott Nytt År!

Mon, December 29, 2008 10:01:59
Blog Image

 

 

Modern gåramålning

Wed, December 31, 2008 17:31:46

Blog Image

Gården Stora Rödja i Vånga socken, en gård med gamla anor i tidigt 1600-tal. Det lilla huset längst till höger är det gamla torpet Lovisedal, som flyttades ned från skogen i slutet av 1800-talet. Torpet döptes efter Lovisa, som sent i livet, 80 år emigrerade till USA. Den här gården bebos nu av min äldste son med familj.